TehnoȘtiri

CUM VÂNEAZĂ LILIECII?

(c) BBC Science Focus Magazine

Conform unui studiu, liliecii sunt capabili să-și ajusteze ecolocația atunci când vânează, controlându-și traseul de zbor și intensitatea apelurilor.

Oamenii de știință au putut auzi modul în care liliecii folosesc ecolocația pentru a vâna, prin atașarea unor mici computere de o serie de lilieci cu urechi de șoarece din Bulgaria.

În cadrul cercetării s-a sugerat faptul că liliecii de vânătoare își reduc volumul senzorial de peste o mie de ori pentru a se concentra doar asupra prăzii, estompându-se astfel zgomotul ce poate apărea în urma suprapunerii mai multor apeluri.

„Am experimentat lumea prin urechile liliecilor, înregistrând sunetele produse în timp ce aceștia vânau insecte pe timp de noapte. Am dorit să folosim etichetele de urmărire pentru a afla modul în care liliecii controlează ceea ce „văd” atunci când vânează. Am folosit înregistrările sonore pentru a identifica și urmări ecourile produse de către pradă și de vegetație și, spre surprinderea noastră, am constatat faptul că liliecii sunt ghidați de ecouri extrem de slabe, pe care noi le-am putea percepe în mod similar unei șoapte”, a declarat autorul principal, dr. Laura Stidsholt, din cadrul Universității Aarhus din Danemarca.

Potrivit coautorului Dr. Holger Goerlitz, din cadrul Institutului de Ornitologie Max Planck din Germania, aceasta este „ o versiune acustică a unei viziuni de tunel care le face lumea mult mai simplă. Prin urmare, ecourile slabe ale prăzii ar putea fi o consecință a reducerii volumelor senzoriale ale liliecilor cu scopul de a vâna folosind zgomotul de fond”.