TehnoȘtiri

CREȘTEREA EMISIILOR DE CO2 PESTE NIVELURILE PRE-PANDEMICE

(c) Bloomberg via Getty Images

Potrivit unei estimări a organizației Global Carbon Project, în anul 2020, în urma restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus, cantitatea emisiilor globale de dioxid de carbon au scăzut cu 5,6%, acesta fiind un record. Totuși, în cadrul unei analize lunare a Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) s-a arătat faptul că emisiile mondiale din luna decembrie 2020 au crescut cu 2% față de emisiile înregistrate în luna decembrie 2019.

China a fost singura țară în care emisiile au crescut pe tot parcursul anului 2020, înregistrându-se o majorare totală de 0,6% (60 de milioane de tone de CO2) față de nivelurile din 2019. În plus, au fost observate mai multe țări în care nivelul emisiilor de carbon au crescut după reducerea acestora în luna aprilie 2020. De exemplu, în luna decembrie 2020, emisiile de carbon din Brazilia au depășit nivelurile din luna octombrie 2019.

„Creșterea emisiilor globale de carbon de la sfârșitul anului trecut este un avertisment puternic cu privire la faptul că tranzițiile la utilizarea energiei verzi la nivel mondial au loc la o viteză mult prea mică”, a declarat Fatih Birol în cadrul AIE.

Evoluția lunară a emisiilor de CO2 globale – anul 2020 raportat la anul 2019. (c) IEA

Punctul de vedere al AIE este însoțit de alte analize. La începutul lunii martie 2021, estimarea organizației Global Carbon Project cu privire la scăderea de 5,6% observată în anul 2020 a fost redusă la un declin de 4,9%. Robbie Andrew din cadrul Centrului Internațional de Cercetări Climatice și de Mediu din Norvegia a făcut revizuirea după ce China a publicat noi date cu privire la nivelurile de dioxid de carbon, la sfârșitul lunii februarie.

Andrew este de părere că tendința de revenire a nivelului emisiilor este cauzată de doi factori. Unul dintre acesta este reprezentat de majoritatea țărilor, inclusiv SUA, India și multe altele din Europa. Din cauza restricțiilor mai puțin severe, nivelurile de dioxid de carbon au crescut foarte mult. China reprezintă al doilea factor al acestui fenomen. Țara a depășit foarte repede pandemia și a revenit rapid la „business as usual”, investind masiv într-o infrastructură care produce o cantitate mare de emisii de dioxid de carbon, pentru a recupera deficitul economic creat în primele luni de pandemie.

În ceea ce privește tendința globală, Andrew a declarat: „Observăm, cu siguranță, o revenire a nivelurilor de emisii. Întrebarea este dacă aceasta va fi susținută la nivelurile anterioare.” Andrew este de părere că acest lucru este puțin probabil pentru că, în afară de China, majoritatea țărilor nu vor reveni atât de puternic. Acest lucru se poate datora faptului că, pe măsură ce economiile țărilor se vor reface, acestea ar putea investi mai mult într-o infrastructură ce produce o cantitate mai mică de emisii de CO2.