TehnoȘtiri

PORCII AU CAPACITATEA DE A JUCA JOCURI VIDEO

(c) BBC Science Focus Magazine

În cadrul unui studiu, publicat în jurnalul „Frontiers in Psychology”, a fost testată capacitatea a patru porci, Hamlet, Omelette, Ebony și Ivory, de a juca un simplu joc, prin acționarea unui joystick, cu râturilor lor. Acest lucru a presupus deplasarea unui cursor către patru ținte de pe ecran. Deși animalele nu au demonstrat dexteritatea de a câștiga o rundă de „Fortnite”, aceștia au arătat o înțelegere conceptuală a acestui joc rudimentar.

Performând mai bine decât s-ar fi așteptat cercetătorii, porcii păreau să recunoască mișcarea cursorului controlată de către joystick. Aceștia au menționat faptul că animalele s-au descurcat foarte bine, în ciuda lipsei degetelor mari opozabile, iar acest lucru este cu adevărat „remarcabil”.

„Nu este un lucru neînsemnat pentru un animal, să înțeleagă faptul că un comportament pe care îl desfășoară, are un efect într-o altă manieră. Dacă porcii pot realiza acest lucru, în orice măsură, ar trebui să reflectăm asupra lucrurilor pe care aceștia sunt capabili să le învețe, precum și asupra modului în care o astfel de învățare îi poate influența”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Candace Croney, din cadrul Universității Purdue.

De asemenea, cercetătorii au remarcat faptul că, deși porcii ar putea fi instruiți să joace jocul utilizând diferite alimente drept recompensă, aceștia au răspuns destul de bine și la indicii sociali. De fapt, în momentul în care jocul a devenit mai provocator, porcii au devenit reticenți și nu au mai acordat suficientă atenție jocului, însă încurajarea verbală i-a ajutat să continue astfel experimentul propriu-zis.

În ceea ce privește inteligenta porcilor, aceste constatări se află printre cele mai recente. Nu numai că li s-a demonstrat faptul că pot utiliza oglinzi pentru a descoperi alimente ascunse într-o incintă, însă anumite studii au demonstrat și modul în care porcii pot fi instruiți, precum câinii, urmând comenzile verbale.

„Ca și în cazul oricărei ființe conștiente, modul în care interacționăm cu porcii, dar și acțiunile realizate asupra acestora, au un anumit impact și îi pot afecta din anumite puncte de vedere”, a menționat Croney.

„Drept consecință, avem obligația etică de a înțelege modul în care porcii dobândesc informațiile, precum și ceea ce sunt capabili să învețe și să-și amintească, deoarece, în cele din urmă, aceste lucruri au implicații asupra modului în care aceștia percep interacțiunile cu noi și mediul.”