TehnoȘtiri

POATE FI CONSIDERATĂ IUBIREA O DEPENDENȚĂ?

(c) BBC Science Focus Magazine

Așa cum pot atesta milioane de cântece, sonete și numeroase filme romantice, dragostea este, într-adevăr, un sentiment puternic, mai ales din punct de vedere al reacțiilor ce au loc în creier.

Atunci când o persoană este îndrăgostită, zonele creierului care sunt asociate cu recompensa se activează, indiferent dacă aceasta se gândește la o persoană iubită sau dacă se întâlnește fizic cu ea. Deși acest lucru sună pozitiv, zonelor respective ale creierului sunt, adesea, asociate cu dependența de droguri.

Având în vedere acest lucru, ar putea fi clasificată dragostea ca fiind, de fapt, o dependență?

„Deși dragostea este o sursă de bucurie, aceste circuite ale creierului ne motivează, de asemenea, să ne angajăm în anumite comportamente. În plus, dependența de droguri conduce acest lucru la un nivel dezadaptativ”, a declarat profesorul Zoe Donaldson, neurolog comportamental.

În mod normal, dragostea nu atinge acest „nivel dezadaptativ” și nu prezintă un efect la fel de dăunător pentru sănătate precum multe dintre drogurile recreative.

Cu toate acestea, dr. Sandra Langeslag, neurolog comportamental în cadrul Universității din Missouri-St Louis, a descoperit un dezavantaj neurologic major al iubirii: distragerea majoră a atenției. De fapt, în urma analizei acesteia s-a indicat faptul că dragostea pasională intensă este asociată cu un control cognitiv scăzut.

De exemplu, în cadrul unui studiu, dr. Langeslag a cerut participanților să efectueze o sarcină ce implica memoria pe termen scurt, în timp ce acestora li s-au prezentat imagini ale unei persoane iubite, a unui prieten sau a unui străin. Cei confruntați cu imaginea unei persoane dragi au avut o performanță mai slabă și au efectuat sarcina mai lent.

Donaldson a declarat faptul că această comparare a dragostei cu dependența de droguri este utilă atunci când se încearcă explicarea „frângerii inimii”, pe care o descrie ca fiind similară cu dezintoxicarea.

„Atunci când pierzi o anumită persoană, dorința ta de a fi cu ea nu dispare. Dacă nu poți satisface acea dorință, apare o frustrare intensă. Din punct de vedere al modului în care funcționează circuitele creierului, cred că această dorință este, în anumite privințe, asemănătoare cu utilizarea de droguri recreative”, a declarat aceasta.