Roverul companiei NASA, Perseverance, a ajuns cu succes pe suprafața planetei Marte. După o călătorie de aproape șapte luni, acesta a amartizat pe Planeta Roșie, în data de 18 februarie 2021.
Succesul amartizării este o realizare importantă. Dintre toate dispozitivele trimise vreodată pe suprafața planetei Marte, doar aproximativ 40% au coborât în siguranță. Perseverance este cel mai mare rover trimis vreodată pe Marte, ceea ce a făcut ca amartizarea să fie și mai dificilă. Coborârea sa în craterul Jezero a fost anunțată cu urale în camera de control a misiunii din cadrul NASA, în California.
Nava spațială a folosit un scut termic și o parașută pentru a încetini de la o viteză de aproximativ 20.000 km/h, la mai puțin de 4 km/h. După aceea, roverul a fost coborât, cu atenție, pe suprafața planetei, cu ajutorul unei macarale similare cu cea care a fost utilizată în cazul roverului Curiosity, în anul 2012.
Principala diferență față de amartizarea roverului Curiosity a fost utilizarea unui nou sistem de navigație care a putut realiza imagini ale zonei de amartizare, comparându-le cu o serie de hărți pentru a alege cea mai bună zonă. „În sfârșit! Este ca și cum am amartiza cu ambii ochi deschiși”, a declarat Swati Mohan, membru al echipei Perseverance, în timpul transmisiei live a evenimentului.
În continuare, inginerii vor efectua controale, atât asupra roverului, cât și asupra instrumentelor de la bord, înainte de a începe explorarea suprafeței planetei. Roverul are două obiective principale: să colecteze mostre de praf și pietre de pe Marte, care vor fi trimise pe Pământ în cadrul unei misiuni planificate pentru anul 2026, și să caute semne de viață.
„Pe baza a tot ceea ce știm cu privire la trecutul de pe Marte, pe planetă ar fi trebuit să existe viață la un moment dat. Studierea posibilei apariții a vieții pe Marte ne poate ajuta să înțelegem mai bine condițiile care au creat viața pe propria noastră planetă”, a declarat, în cadrul transmisiunii live, Katie Stack Morgan, membru al echipei Perseverance.