Astronomii au observat o galaxie pe care o considerau tânără, dar care prezenta caracteristici oservate, de obicei, doar în cazul galaxiilor mature. Această descoperire contrazice ipotezele cercetătorilor cu privire la viteza de formare a galaxiilor.
Astronomii sunt de părere că galaxiile apar ca niște structuri destul de haotice, ce conțin nori de gaz, stele și praf care călătoresc prin spațiu. Ele cresc prin ciocnire și fuzionare cu galaxii mai mici și pot forma structuri asemănătoare unui disc, cu un grup central de stele cunoscut sub numele de umflătură.
Acest fenoment poate dura până la câteva miliarde de ani. Cu toate acestea, formarea galaxiei cunoscute sub numele de ALESS 073.1 pare să difere de modelul propus de cercetători.
Folosind matricea Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA), Federico Lelli și colegii acestuia, din cadrul Observatorului Astrofizic Arcetri din Italia, au realizat o imagine de înaltă rezoluție a acestei galaxii, care se află la aproximativ 12,5 miliarde de ani lumină distanță de Pământ. Acest lucru le-a oferit o imagine a universului, la aproximativ 1,2 miliarde de ani după Big Bang.
Echipa de cercetători a cartografiat modelul de distribuție și mișcare a gazelor în galaxie și a constatat faptul că acestea formau un disc care se rotea în mod regulat. De asemenea, au existat indicii ale unor brațe în spirală, precum cele ale Căii Lactee, aceasta fiind o altă caracteristică a galaxiilor mature.
„Ne așteptam ca, în acea perioadă a universului, galaxiile să fie dezordonate. Totuși, am fost uimiți când am observat aceste gaze rotindu-se într-un mod similar cu cel prezent în cadrul galaxiilor mai mature”, a declarat Lelli.
Lelli a declarat că această rotație a discului implică prezența unei umflături centrale care nu putea fi observată în imagini, sugerându-se faptul că umflăturile se pot forma mai rapid decât se credea anterior. El a adăugat faptul că este posibil ca aceste umflături să se formeze înainte de apariția discurilor, lucru care contravine teoriilor cosmologice anterioare.
„Concluzia principală este că galaxiile se pot forma extrem de repede. Galaxiile ar putea trece printr-un stadiu incipient de creștere rapidă, după care ar putea intra într-o fază mai lentă de maturizare. Totuși, este dificil să generalizăm acest lucru pe baza unei singure imagini, așa că sunt necesare mai multe analize pentru a vedea dacă acest lucru este comun și în cazul altor galaxii”, a declarat Lelli.