În data de 10 februarie 2021, sonda Tianwen-1, produsă de China, a intrat pe orbita lui Marte.
Astfel, țara și-a adăugat numele pe lista scurtă a națiunilor care au ajuns, cu succes, pe Planeta Roșie, după ce prima sondă trimisă de Rusia, în anul 2011 nu a reușit să treacă de orbita Pământului.
Tianwen-1, denumită și „Căutarea Adevărului Ceresc”, este un o navă spațială dublă, ce conține atât un orbiter, cât și rover. Dacă totul va decurge conform planului, acesta din urmă va ajunge pe suprafața planetei în luna mai 2021, cu ajutorul unui lander. Acest lucru ar plasa China ca fiind a doua țară care a trimis cu succes un rover pe Marte.
Tianwen-1 va efectua a doua din cele trei aterizări pe Marte, care vor avea loc în februarie 2021. La începutul lunii februarie, sonda Hope a Emiratelor Arabe Unite (EAU) a intrat pe orbită, iar rover-ul Perseverance al companiei NASA va încerca să aterizeze pe Planeta Roșie la mijlocul lunii februarie, cu ajutorul elicopterului Ingenuity Mars.
Nava spațială a decolat de pe Pământ, în luna iulie 2020, cu ajutorul unei rachete purtătoare Long March-5, din Insula Hainan, China.
La începutul lunii februarie 2021, Tianwen-1 a trimis prima fotografie a lui Marte, realizată la aproximativ 2,2 milioane de kilometri distanță de planetă.
În data de 5 februarie, Administrația Națională a Spațiului din China (CNSA) a efectuat o a patra corecție orbitală, punând în funcțiune unul dintre motoare pentru a se asigura că nava spațială zboară în direcția corectă, către câmpul gravitațional marțian.
Scopul misiunii este de a căuta apă subterană, precum și alte dovezi ale unei posibile existențe ale vieții.
Roverul alimentat cu energie solară cântărește 240 kg și va funcționa timp de aproximativ trei luni, în timp ce durata de exploatare a orbiter-ului va fi de aproximativ doi ani.