Bolile cardiovasculare reprezintă unele dintre cele mai frecvente cauze de deces, acestea reprezentând 31% din totalul deceselor la nivel global. Deși o mulțime de cazuri sunt tratabile prin intermediul unui transplant de inimă, găsirea unui donator devine din ce în ce mai dificilă: doar aproximativ 4.000 de inimi sunt disponibile la nivel global, în fiecare an.
Crearea unei inimi artificiale totale (TAH) ar putea fi revoluționară pentru salvarea de vieți. În ultimele decenii, au fost încercate mai multe iterații, dar niciuna nu a avut capacitatea de a reda complet funcția inimii pe o perioadă de mai mulți ani.
Cea mai recentă și probabil cea mai promițătoare dezvoltare a unei inimi artificiale totale este BiVACOR, o pompă din titan imprimată 3D, care folosește un rotor magnetic autonom pentru a circula sângele.
Una dintre problemele comune ale tehnologiei inimilor artificiale totale din trecut era uzura fizică a componentelor mobile. Folosind levitația magnetică (maglev), rotorul central de rotire al BiVACOR este suspendat magnetic în interiorul unui rulment electromagnetic. Pe măsură ce electricitatea trece prin magnet, rotorul se rotește, pompând sângele în jurul arterelor și venelor corpului. Tehnologia Maglev previne uzura fizică prin frecare normală și se crede că reduce posibilelele viitoare complicații.
Dispozitivul compact este construit folosind o formă a imprimării 3D din metal, numită sinterizare selectivă cu laser (SSL). Acest proces implică depunerea de straturi de pulberi de titan, care sunt topite de către un laser, pentru a imprima treptat forma finală.
BiVACOR a obținut rezultate promițătoare în cadrul studiilor pe animale, bovinele supraviețuind întregii perioade de testare de 90 de zile. Cu toate acestea, dispozitivul încă se află în stadiul de dezvoltare și nu au fost efectuate încercări pe subiecți umani până acum.