TehnoȘtiri

ANGAJABILITATEA REDUSĂ ÎN CADRUL GRUPURILOR ETNICE MINORITARE

(c) Yagi Studio/Getty Images

Potrivit unei analize a utilizatorilor din cadrul unui site elvețian de ocupare a forței de muncă, persoanele din grupurile etnice minoritare sunt mai puțin susceptibile de a fi contactate de angajatori, în comparație cu persoanele din grupul majoritar,

Dominik Hangartner și colegii acestuia din cadrul ETH Zurich din Elveția au studiat acțiunile a peste 43.000 de recrutori, care au efectuat 450.000 de căutări în rândul a 17,4 milioane de persoane, care se aflau în căutarea unui loc de muncă, în perioada martie – decembrie 2017. Aceștia au urmărit fiecare clic pentru a determina modul de interacțiune al recrutorilor cu profilurile persoanelor, care includeau informații cu privire la etnie, vârstă și naționalitate. Aceste date au fost analizate de către lucrătorii din cadrul Agenției Naționale Elvețiene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Frecvența de recrutare a cetățenilor elvețieni, născuți în țară și din grupul etnic majoritar, a fost utilizată ca bază pentru analiză. De asemenea, a fost luată în calcul probabilitatea ca recrutorii să contacteze persoanele în căutarea locurilor de muncă după vizualizarea etniei. Echipa de cercetători a constatat faptul că persoanele imigrante și cele care făceau parte din grupurile etnice minoritare au prezentat o șansă de contactare cu până la 19% mai mică.

Recrutorii au petrecut, în medie, cu 0,3 secunde mai puțin timp pe profilurile persoanelor ce făceau parte din minoritățile etnice și care se aflau în căutarea unui loc de muncă. Totuși, cercetătorii sunt de părere că rezultatul nu poate fi explicat, în totalitate, de recrutorii care discriminează în mod conștient persoanele de altă etnie.

Totuși, timpul pe care recrutorii l-au petrecut pe profilul unei persoane a variat și în funcție de momentul zilei. Între orele 09:00 și 10:00, aceștia au petrecut, în medie, 10,5 secunde pe profilul unei persoane ce făcea parte din grupul etnic majoritar. În cazul persoanelor aflate în căutare de locuri de muncă și care făceau parte din grupuri etnice minoritare, timpul petrecut a fost mai mic cu 12%. Între orele 17:00 și 18:00, recrutorii au petrecut aproximativ 9,5 secunde pe profilul unei persoane ce făcea parte din grupul etnic majoritar și cu 14,7% mai puțin pe conturile minorităților etnice. Variații similare se regăsesc chiar și înainte de pauzele de masă. Echipa nu a descoperit nici o diferență semnificativă din punct de vedere al sexului solicitanților.

„Aproximativ 20% din discriminarea pe care am observat-o este determinată de momentul zilei, când, fără îndoială, recrutorii sunt mai obosiți”, a declarat Hangartner. Discriminarea este calculată prin monitorizarea cantității de timp petrecut pe profiluri individuale și probabilitatea de a fi contactat de recrutori. Hangartner este de părere că restul discriminării ar putea fi o prejudecată inconștientă, care apare, în mod special, atunci când utilizatorii sunt obosiți.

„Această analiză a datelor ne arată faptul că încă se practică discriminarea rasială. Avem nevoie de o monitorizare riguroasă a sistemelor pentru a ne asigura că acestea nu amplifică discriminarea și mai mult”, a declarat Safiya Umoja Noble din cadrul Universității din California, Los Angeles.

Hangartner speră ca datele să poată fi utilizate pentru reproiectarea unor astfel de site-uri cu scopul de a atenua discriminarea împotriva persoanelor din grupurile etnice minoritare.