TehnoȘtiri

SEMNALE CUANTICE DE INTERNET TRANSMISE ÎNTRE DOUĂ DRONE

(c) Hua-Ying Liu et al

Două drone, situate la o distanță de un kilometru, una față de cealaltă, au făcut schimb de perechi de fotoni, demonstrând funcționalitatea unei tehnologii care ar putea constitui baza dezvoltării internetului cuantic.

Atunci când o pereche de fotoni sunt inseparabili cuantic, se poate deduce instantaneu starea unuia măsurându-l pe celălalt, indiferent de distanța care îi separă. Acest fenomen, pe care Albert Einstein l-a denumit „acțiune înfricoșătoare la distanță”, stă la baza criptării cuantice, adică utilizarea particulelor cuplate pentru asigurarea confidențialității conversației.

Rețelele cuantice sunt mult mai sigure decât internetul existent, deoarece orice încercare de monitorizare schimbă starea fotonilor, avertizând destinatarul cu privire la această acțiune.

În trecut, fotonii interconectați au fost transportați pe distanțe mai mari de 1000 de kilometri, între un satelit și stațiile terestre. Totuși, în prezent, Zhenda Xie și colegii acestuia, din cadrul Universității Nanjing din China, au arătat faptul că legăturile pot fi făcute și pe distanțe mai mici, cu un hardware relativ ieftin. De asemenea, este pentru prima dată când fotonii interconectați sunt transmiși de la un dispozitiv la altul, ambele aflate în mișcare.

Un laser, montat în cadrul uneia dintre cele două drone de 35 de kilograme, a creat perechi de fotoni interconectați prin divizarea unui singur foton, cu ajutorul unui cristal. Un foton a fost trimis direct la o stație terestră iar celălalt la o a doua dronă, aflată la un kilometru distanță, cu ajutorul unei drone-releu.

În timpul experimentului, dispozitivele motorizate au asigurat alinierea permanentă dintre receptoare și emițătoare, iar fotonii au fost focalizați și direcționați prin drona-releu cu ajutorul unui cablu de fibră optică. Starea fiecărui foton a fost măsurată la stația de la sol, iar în urma analizei rezultatelor s-a dovedit faptul că fotonii au rămas interconectați.

Xie speră la realizarea unor conexiuni pe distanțe de peste 300 de kilometri folosind drone mai avansate, care să opereze la altitudini mai mari, unde să nu existe factori perturbatori, precum nivelul de poluare și condițiile meteorologice. Totodată, acesta este de părere că ar putea fi produse și o serie de drone de dimensiuni mai mici, care să se preteze mai bine pentru conexiunile locale, poate chiar și pentru vehiculele aflate în mișcare. Toate aceste dispozitive ar putea fi conectate la sateliți pentru realizarea unei transmisiuni globale.

„Experimentul desfășurat de Xie și echipa sa marchează un pas important către un internet cuantic”, a declarat Siddarth Joshi din cadrul Universității din Bristol, Marea Britanie. El este de părere că dronele ar putea deveni elementul final al legăturilor dintr-o parte a lumii în alta, precum legătura dintre releul local și casa sau vehiculul unei persoane. „Dacă doriți să mențineți sigure comunicațiile cuantice, în timp ce conduceți o mașină, aceste drone vor putea zbura în spatele vehiculului pentru a face acest lucru posibil”, a adăugat acesta.

Myungshik Kim din cadrul Imperial College din Londra consideră că implementarea unei tehnologii atât de complexe, în cadrul unor drone aflate în mișcare, mai ales având în vedere faptul că diferențele mici de rotație pot face extrem de dificilă menținerea conexiunilor cuantice, reprezintă un puternic avans tehnic.