TehnoȘtiri

ÎN VIITOR, PĂDURILE TROPICALE VOR PRODUCE CO2

(c) Steve Bloom Images/Alamy

Creșterea temperaturilor globale, în următoarele câteva decenii, ar putea determina modificarea ecosistemelor terestre ale Pământului, inclusiv pădurile tropicale. Acestea ar putea trece de la stocarea dioxidului de carbon, la producerea și eliberarea acestuia în atmosferă.

Eficiența unui ecosistem, în ceea ce privește stocarea dioxidului de carbon, depinde de temperatură. Acest lucru se datorează faptului că ființele vii prezintă un interval optim de temperaturi la care ele pot funcționa corect. În afara acestui interval, se pot produce modificări ale modului de funcționare.

Katharyn Duffy și colegii acesteia, din cadrul Universității Arizona de Nord au dezvoltat o curbă de dependență a temperaturrilor în cazul plantelor. Acest model poate prezice răspunsurile vegetației terestre de pe Pământ la schimbările de temperatură. Aceștia au realizat modelul folosind datele din cadrul FLUXNET, o rețea globală de senzori meteorologici care monitorizează schimbul de carbon al ecosistemelor.

În ceea ce privește plantele, creșterea temperaturilor poate conduce la rate mai mici de fotosinteză. Având în vedere că și plantele respiră, acestea eliberând, la rândul lor, dioxid de carbon, există potențialul ca acestea să treacă, treptat, de la depozitele de gaze cu efect de seră la sisteme care să producă dioxid de carbon.

Rezultatele echipei indică faptul că aceste sisteme terestre se vor putea transforma în surse de dioxid de carbon în doar 20-30 de ani.

„Plantele de pe Pământ colectează aproximativ 30% din tot dioxidul de carbon pe care îl producem, astfel, dacă acest lucru nu se va mai întâmpla, se poate crea un fel de rată de schimbare a climei. Dacă acest lucru va avea loc, vom intra într-o „buclă de feedback”, în care plantele vor stoca o cantitate mai mică de dioxid de carbon, așadar va exista mai mult dioxid de carbon în atmosferă. Mai mult dioxid de carbon se traduce printr-o încălzire mai puternică, care va conduce la o capacitate de stocare și mai mică și așa mai departe”, a declarat Duffy.

„Acest studiu reprezintă o contribuție foarte utilă în ceea ce privește realizarea de proiecții mai precise pentru viitor”, a declarat David Galbraith din cadrul Universității din Leeds, Marea Britanie.