TehnoȘtiri

SUBSTANȚA CARE POATE ÎMBUNĂTĂȚI EFICIENȚA PANOURILOR SOLARE

(c) Jin Yang

Celulele solare tratate cu capsaicină, compusul care conferă iuțeala ardeiului, s-au dovedit a fi mai eficiente, în ceea ce privește conversia energiei solare în energie electrică.

Celulele solare ultra-subțiri, realizate din materiale pe bază de plumb, pot absorbi lumina mai eficient decât celulele solare pe bază de siliciu, dar, adesea, acestea nu pot converti energia la fel de eficient, deoarece o parte din această energie se transformă în căldură.

Qinye Bao și colegii acestuia, din cadrul East China Normal University din Shanghai, au adăugat, în timpul procesului de fabricație a celulelor solare, ultra-subțiri, din perovskit, o cantitate de capsaicină. Bao și echipa sa au suspectat faptul că capsaicina ar putea avea un efect de creștere a producției de energie, deoarece această substanță poate elibera electroni care pot continua transportul de sarcină.

Aceștia au testat, în laborator, celulele solare tratate cu capsaicină, expunându-le la o lumină artificială cu scopul a simula lumina soarelui și măsurând intensitatea curentul electric produs de acestea.

Capsaicina a condus la o eficiență mai mare a celulelor, producând o conversie a energiei de 21,88%, comparativ cu 19,1%, în cazul panourilor care nu au fost tratate cu capsaicină. După aceea, în timp ce panourile produceau energie, echipa de cercetători a analizat celulele solare cu ajutorul unor spectroscoape. Ei au constatat faptul că adăugarea de capsaicină a condus, într-adevăr, la creșterea numărului electroni liberi care sunt responsabili de transportarea sarcinii electrice de la suprafața panoului.

Mecanismul din spatele acestei îmbunătățiri este încă în dezbatere. Bao și colegii săi sunt de părere că moleculele de capsaicină reacționează cu ionii de plumb din celula solară, producând eliberarea mai multor electroni.

„Prioritatea noastră este aceea de a selecta materiale naturale durabile. Capsaicina este o substanță naturală, ieftină, durabilă și care se găsește în abundență pe Pământ”, a declarat Bao.

„În prezent sunt testați o serie de compuși organici naturali pentru a vedea dacă aceștia prezintă același efect ca și capsaicina. Aceste substanțe, care au un cost scăzut, îmbunătățesc stabilitatea și eficiența celulelor solare”, a declarat Tsutomu Miyasaka din cadrul Universității Yokohama din Japonia, care a inventat celulele solare cu perovskit în anul 2009.