TehnoȘtiri

O NOUĂ SPERANȚĂ ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA CANCERULUI DE PROSTATĂ

(c) BBC Science Focus Magazine

Cercetătorii au identificat „comutatorul” celular care poate declanșa un subtip agresiv al canceruului, în urma efectuării tratamentului.

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din Marea Britanie, în fiecare an fiind diagnosticați aproximativ 48.500 de bărbați.

În prezent, cercetătorii australieni au identificat mecanismul prin care celulele cancerului de prostată își pot modifica funcția, devenind astfel, rezistente la terapie. Acest lucru oferă o nouă speranță pentru dezvoltarea de noi tratamente.

Aceste constatări, publicate în jurnalul Cell Reports, reprezintă o dezvoltare importantă privind descifrarea modului de evoluție al unui subtip agresiv de cancer de prostată. Spre exemplu, cancerul de prostată neuroendocrin (NEPC) se dezvoltă în urma efectuării terapiei.

Prostata este o glandă mică, de dimensiunea unei nuci, situată la baza vezicii urinare, care înconjoară o parte a uretrei, tubul care transportă urina de la vezică către penis. Celulele canceroase se pot dezvolta în prostată, fapt ce conduce la creșterea tumorilor, bărbații mai în vârstă fiind deosebit de expuși riscului de apariție.

„Este stabilit faptul că unele tumori prezintă o creștere a „plasticității” celulare, ca răspuns la condițiile noi de mediu sau stresante, precum sesiunile de terapie pentru tratarea cancerului”, a menționat cercetătorul principal al studiului, profesor asociat Luke Selth, din cadrul Institutului pentru Sănătate și Cercetare Medicală Flinders.

Această plasticitate permite celulelor canceroase să se adapteze și să continue să crească, prin evoluția în diferite tipuri de celule care nu mai răspund la terapie.

„Creșterea plasticității celulare este din ce în ce mai recunoscută ca fiind o caracteristică esențială prin care cancerul de prostată devine imun la terapie și progresează într-un stadiu letal. Noul nostru studiu relevă faptul că o anumită moleculă, microARN-ul miR-194, poate spori această plasticitate la nivelul cancerul de prostată, conducând la apariția NEPC. Prin vizarea moleculei miR-194, am reușit să încetinim și să inhibăm creșterea modelelor de cancer de prostată, care prezintă caracteristici neuroendocrine”, a declarat acesta.

Profesorul Selth susține faptul că, deși acest studiu se află departe de aplicarea clinică, studiul oferă totuși noi perspective importante, privind modul în care tipurile de cancer de prostată „evoluează” în urma efectuării terapiei.

Se estimează faptul că 15% dintre bărbați pot dezvolta acest subtip agresiv de cancer de prostată, în urma efectuării terapiei cu hormoni, iar, în prezent, nu există tratamente eficiente pentru a-l combate.

„Prin dezvăluirea unui alt regulator de plasticitate a celulelor canceroase care poate promova evoluția tumorilor, studiul nostru evidențiază de ce cancerul de prostată este atât de dificil de vindecat”, a afirmat profesorul Selth.

„În timp ce această realitate este destul de îngrijorătoare, ne dorim ca studiul nostru și multe alte cercetări care se desfășoară în întreaga lume, să conducă, în cele din urmă, la modalități mai inteligente și mai eficiente de tratare a NEPC sau chiar de prevenire a apariției acestuia”.