TehnoȘtiri

ÎN ANUL 2020 AU FOST ÎNREGISTRATE CELE MAI RIDICATE TEMPERATURI

(c) Juan Carlos Caval/EPA-EFE/Shutterstock

În anul 2020 au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi la nivel global și, de departe, cel mai cald an înregistrat în Europa. Astfel, începând cu anul 2015, Pământul să aibă parte de cele mai mari temperaturi din istorie.

Temperaturile medii globale au crescut, în anul 2020, cu 0,6°C peste media preconizată, în ciuda absenței evenimentului denumit El Niño, un fenomen climatic care are un efect de încălzire. Aceiași creștere s-a înregistrat și în anul 2016, perioada în care a avut loc același fenomen meteorologic.

În schimb, în Europa a avut loc o încălzire record, de 1,6°C peste media preconizată. Această creștere doboară recordul din anul 2019, în care s-a înregistrat o temperatură cu 1,2°C peste medie.

Deși cifrele din cadrul programului european de observare a Pământului, Copernicus, plasează anul 2020 ca fiind cel mai fierbinte la nivel global. Informațiile agregate din alte seturi majore de date cu privire la temperatură, inclusiv cele ale agențiilor americane NASA și NOAA și a oficiului Met UK, pot plasa anul 2020 ca fiind al doilea sau al treilea cel mai cald an din istorie.

În urma analizării datelor programului Copernicus, cu privire la anul 2020, s-a observat o divizare clară în nord-sud, cu temperaturi sub medie în emisfera sudică și peste medie în emisfera nordică. În Siberia și alte părți ale Arcticii s-au înregistrat temperaturi neobișnuit de mari, cu 3-6°C peste medie în unele regiuni.

„Anul 2020 a fost unul extrem pentru zona arctică, chiar și în comparație cu ultimii 20 de ani”, a declarat un reprezentat al Centrului Național de Date pentru Zăpadă și Gheață din SUA. Acest lucru a produs topirea gheții arctice din mare, care a ajuns la al doilea cel mai mic nivel în luna septembrie 2020.

De asemenea, cifrele publicate în ianuarie 2021 de Mark Parrington din cadrul Copernicus arată că, în timp ce atenția mass-media s-a concentrat asupra incendiilor din SUA și Australia, incendiile la nivel mondial s-au situat la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimele două decenii datorită incendiilor reduse din Africa.

Totuși, un reprezentat al oficiului Met Office din Marea Britanie a declarat faptul că aceștia așteaptă ca nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă, în anul 2021, să fie cu 50% mai mari decât anterior revoluției industriale, ajungându-se la valori de până la 417 părți per milion între lunile aprilie și iunie 2021, atunci când nivelurile sezoniere de CO2 au o valorare de vârf.