Păianjenii vânători au un comportament destul de unic, în ceea ce privește capturarea prăzii. Aceștia au fost observați în timp ce își construiau capcane din frunzele copacilor, în care broaștele tind să se ascundă.
Cercetătorii s-au confruntat cu acest comportament, pentru prima dată, în timp ce efectuau o serie studii cu privire la flora din cadrul plantațiilor de vanilie din nord-estul Madagascarului, în anul 2017. În timp ce examinau păsările, Dominic Martin din cadrul Universității din Goettingen, Germania a observat un păianjen vânător (Damastes sp.) consumând o broască de copac (Heterixalus andrakata). Momentan, cercetătorii nu au identificat încă specia de păianjen.
Colegul său, Thio Fulgence din cadrul Universității Antananarivo din Madagascar, care supraveghea reptilele și amfibienii de pe plantații, a observat faptul că păianjenul stătea între două frunze pe care le cususe cu mătase pentru a forma un tip de plic. Martin a efectuat o serie fotografii în care a surprins momentul în care păianjenul mânca broasca, acest comportament reprezentănd o premieră.
În următoarele săptămâni, Fulgence a descoperit alte trei cazuri în care au existat frunze cusute cu mătase, în interiorul acestora aflându-se păianjeni vânători care așteptau prada. Totuși, echipa a observat doar un caz în care un păianjen mânca o broască.
Cercetătorii sunt de părere că acești păianjeni, care ar putea fi chiar o specie necunoscută, construiesc ceea ce arată ca un refugiu perfect pentru Heterixalus tricolor și alte broaște similare din același specie. Martin a declarat faptul că păianjenii ar putea construi aceste capcane în mod special pentru a prinde broaștele de copac nocturne, cărora, de obicei, le plac să se ascundă de prădătorii, precum păsările, între frunzele care se suprapun în timpul orelor mai calde din timpul zilei.
„Noi suntem de părere că aceasta este o capturare sistematică”, a declarat Fulgence, adăugând faptul că este, de asemenea, posibil ca păianjenii să captureze și șopârle de mici dimensiuni, precum gecko, care se ascund între frunze.
Adăpostul are un scop dublu, oferind păianjenilor și protecție față de păsările care ar putea încerca să îi mănânce.