TehnoȘtiri

EVOLUȚIA CENTRALELOR BAZATE PE FUZIUNE NUCLEARĂ ÎN ANUL 2020

(c) EUROfusion

Experimentele privind fuziunea nucleară, cu ajutorul căreia se încearcă producerea de energie într-un mod similar cu cea generată de soare, au făcut progrese importante în anul 2020.

Cel mai mare proiect din lume bazat pe fuziune nucleară, și anume proiectul ITER din sudul Franței, a început „faza de asamblare” în data de 28 iulie 2020. Reușita a fost apreciată de liderii mondiali, inclusiv de premierul japonez din acea perioadă, Shinzo Abe, care a declarat faptul că acest proiect va contribui la crearea unei „societăți durabile, fără carbon”.

Totuși acea societate verde, fără emisii de carbon, este încă departe. Se estimează că asamblarea va dura patru ani, după care vor urma două decenii de experimente. Centrala comercială de fuziune ITER nu va intra în exploatare mai devreme de anul 2054.

Proiectele de dimensiuni mai mici, bazate fuziune au avut rezultate mixte. Anterior, au existat planuri cu privire la Joint European Torus, un proiect european ce urma să aibă loc în satul Culham din Oxfordshire, Marea Britanie. În cadrul acelui proiect se dorea rularea primului test de fuziune de acest gen din anul 1997, folosind izotopii de hidrogen, deuteriu și tritiu. Experimentul a fost amânat în luna noiembrie 2020, până în perioada mai-august a anului 2021, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Cu toate acestea, în data de 29 octombrie 2020, a fost testat, în premieră, un nou tokamak în Culham, iar în data de 2 decembrie, Autoritatea pentru Energie Atomică din Marea Britanie a început căutarea unei zone pentru a construi primul prototip de centrală bazată pe fuziune nucleară din lume. Prototipul se dorește a fi construit până în anul 2040.