TehnoȘtiri

SECRETUL UNUI CÂINE FERICIT, BINE DRESAT

(c) BBC Science Focus Magazine

Potrivit unui studiu, câinii dresați prin intermediul metodelor care implică pedepse pot indica niveluri mai ridicate de stres, comparativ cu cei dresați prin intermediul metodelor bazate pe recompense.

Cercetătorii au studiat comportamentul unui număr de 92 de câini de companie, din cadrul a 7 centre de dresaj pentru câini din Portugalia.

În cadrul acestor centre, pentru dresajul canin au fost utilizate metode aversive, metode de recompensare sau o combinație dintre ambele. Un centru aversiv a utilizat pentru antrenament, în special, așa-numita pedeapsă pozitivă, inclusiv pentru lucruri minore, și de consolidare negativă.

Dresajul prin intermediul metodei de recompensare presupune răsplătirea comportamentului dorit de către dresor, precum oferirea unei recompense gustoase ori de câte ori câinele urmează cu exactitate o comanda adresată.

Toate centrele de dresaj au utilizat propriile metode pentru a instrui câinii să răspundă comenzilor standard, precum „șezi”, „culcat”, „stai”, hai, etc.

Cercetătorii au filmat sesiunile de antrenament, cu scopul de a identifica nivelul de stres al câinilor și starea generală de comportament a acestora, analizând dacă aceștia păreau tensionați sau relaxați. De asemenea, echipa de cercetare a testat probe de salivă pentru a analiza nivelul de cortizol, un hormon eliberat în timpul stresului.

Potrivit studiului, câinii dresați prin intermediul metodelor aversive și mixte, au prezentat mai multe comportamente legate de stres, printre care ghemuirea și scâncetul. De asemenea, acești câini au indicat o creștere considerabilă a nivelului de cortizol după antrenament, comparativ cu cei dresați prin intermediul recompenselor.

Pentru a măsura starea emoțională a câinilor, cercetătorii au efectuat un test de prejudecată cognitivă într-o locație necunoscută, în afara mediului obișnuit de antrenament al câinelui, asupra a 79 de patrupezi.

Ana Catarina Vieira de Castro și colegii săi, din cadrul Universității din Porto, Portugalia, au constatat faptul că patrupezii din centrele de dresaj, care utilizează metode aversive, au răspuns mai sceptic la situațiile ambigue, comparativ cu cei dresați prin intermediul metodelor mixte sau bazate pe recompense.

© Ana Catarina Vieira de Castro

Cercetătorii au afirmat că studiile anterioare bazate pe sondaje și dovezi anecdotice au sugerat faptul că tehnicile de formare a câinilor, care implică pedepse, pot reduce bunăstarea animalelor. Acest studiu reprezintă prima analiză sistematică a modului în care diferite metode de dresaj influențează bunăstarea, atât în timpul antrenamentului, cât și în alte contexte.

Autorii studiului, publicat în Jurnalul „Plos One”, au declarat faptul că „acesta este primul studiu realizat la scară largă într-un cadru real de dresaj, efectuat asupra câinilor de companie, utilizând tipurile de metode de dresaj aplicate, de obicei, în centrele de formare pentru câini și datele colectate de către echipa de cercetare”.

„Rezultatele obținute sugerează faptul că utilizarea metodelor aversive de dresaj, în special în proporții mari, ar trebui evitate din cauza impactului negativ al acestora asupra bunăstării câinilor.