Orhideele sunt de obicei văzute ca flori frumos colorate, dar o specie descoperită recent în Madagascar este departe de a fi frumoasă.
Planta, denumită Gastrodia agnicellus, a fost descoperită la începutul anului 2020 în pădurile din Madagascar. Această mică orhidee maro, care nu prezintă nici măcar frunze, își petrece cea mai mare parte a vieții sub pământ, ieșind la suprafață pentru a produce fructe și a dispersa semințele.
Johan Hermans din cadrul Royal Botanic Gardens, Kew din Londra este persoana care a descoperit specia. Hermans a declarat că numele de „agnicellus” provine din cuvântul latin ce înseamnă „miel”, deoarece planta are o rădăcină tuberoasă, asemănătoare cu lâna.
La fel ca majoritatea orhideelor, această specie este o plantă perenă, ceea ce înseamnă că poate trăi mulți ani, având o relație simbiotică cu o ciupercă. În timp ce alte specii depind de simbiotul de ciupercă pentru a se hrăni doar la începutul vieții, Gastrodia agnicellus nu are celule capabile de fotosinteză, așa că aceasta se bazează pe ciuperca sa pentru întreaga durată de viață.
Hermans se aștepta ca orhideea să prezinte un miros îngrozitor, deoarece majoritatea plantelor care au acest aspect în descompunere au, adesea, un miros asemănător cu carnea putrezită, această proprietate reprezentând o modalitate de a atrage insecte polenizatoare pentru a le ajuta să se reproducă. „Totuși, această plantă avea un miros destul de proaspăt, citric”, a adăugat el.
Hermans a declarat că încă nu este clar mecanismul de polenizare al acestei plante. „Orhideele sunt deosebit de inteligente la adaptare, deci această specie trebuie să fi găsit un mod unic de a supraviețui”, a adăugat el.
Noua specie a fost descoperită într-o mică regiune din Madagascar și se crede că aria în care aceasta se regăsește este foarte mică și în scădere, probabil, din cauza dezvoltării agriculturii și a incendiilor din zonă. Ca atare, Gastrodia agnicellus a fost clasificată ca specie în pericol.