TehnoȘtiri

OAMENII PETREC, ÎN MEDIE, O ORĂ ÎN PLUS ÎN PAT ÎN PERIOADA PANDEMIEI

(c) 10'000 Hours/Getty Images

La nivel mondial s-a observat faptul că, din cauza pandemiei de coronavirus, oamenii au dormit, în medie, cu o oră mai mult.

Datele colectate de la 100.000 de utilizatori ai unei aplicații de urmărire a somnului, Sleep as Android, din țări din întreaga lume oferă o imagine a modului în care oamenii și-au schimbat tiparele de somn.

Datele au fost analizate de către Jeff Huang din cadrul Universitatății Brown, din Rhode Island. În primele două zile de marți ale lunii aprilie 2019, aproximativ 50% din utilizatorii aplicației s-au trezit înainte de ora 7:00. În primele două zile de marți ale lunii aprilie 2020, aproximativ două treimi s-au trezit mai târziu de ora 7:00.

„M-am gândit adesea la datele cu privire la somn și comportament”, a declarat Huang, care a publicat anterior lucrări pe baza datelor colectate de aplicație. Ultimele descoperiri nu au fost încă publicate.

„Toate țările au un tip de reacție la pandemie în ceea ce privește progrmaul de somn”, a adăugat Huang. În Statele Unite, utilizatorii s-au trezit cu aproximativ 50 de minute mai târziu decât în ​​perioadele pre-pandemice, deși, în prezent, această perioadă a scăzut la 30 de minute. În China, datele arată că oamenii s-au trezit cu aproape două ore mai târziu în primele zile ale epidemiei.

„De asemenea, se poate observa o diminuare a perioadei de somn pe măsură ce oamenii revin la o rutină obișnuită și o creștere a acesteia atunci când există zone cu restriții mari. Eu sunt de părere că aceste date reflectă modul în care oamenii își schimbă comportamentul din cauza avidității”, a declarat Hang.

Țările precum Noua Zeelandă și Australia, care au elimitat pandemia de coronavirus, au, în prezent, nivelele de somn similare cu cele pre-pandemice. Japonia, care a experimentat puține schimbări în viața de zi cu zi, nu s-a confruntat cu modificări în ceea ce privește tiparele de somn.

„Cu ajutorul acestor date, s-a arătat faptul că oamenii au, în sfârșit, ocazia să doarmă atât timp cât au nevoie, adică, cu aproximativ o oră mai mult decât arătau statisticile  din perioada dinainte de pandemie”, a declarat Malcolm von Schantz din cadrul Universității din Surrey din Marea Britanie. Huang nu a observat nici o schimbare semnificativă în ceea ce privește ora la care oamenii mergeau la culcare, acest lucru sugerând faptul că, într-adevăr, oamenii dormeau mai mult.

De asemenea, modificările aduse obiceiurilor de muncă au avut un efect benefic, a declarat Greg Elder din cadrul Universității Northumbria din Marea Britanie. „Un număr mai redus oameni trebuie să lucreze de la birou și, prin urmare, să facă naveta, iar factorii sociali de genul acesta reprezintă o condiție  importantă pentru odihnă”, a adăugat acesta. Datele colectate de Oficiul Național de Statistică al Regatului Unit arată faptul că aproximativ 4 din 10 adulți au lucrat exclusiv de acasă în luna iunie 2020.

Totuși, Elder și von Schantz au avertizat cu privire la aceste constatări, deoarece ele nu au luat în calcul calitatea somnului, care ar putea fi afectată de anxietate.

Huang intenționează să monitorizeze în continuare datele pentru a observa modul în care vaccinurile și, ulterior, revenirea treptată la normalitate, afectează tiparele de somn.