TehnoȘtiri

SCĂDEREA EMISIILOR DE CARBON DIN ANUL 2020

(c) Robin Utrecht/Shutterstock

Potrivit cercetătorilor, la nivel global, scăderea record de 7% a emisiilor de carbon, în anul 2020, nu va avea un impact major asupra schimbărilor climatice pe termen lung.

În cadrul raportului anual, privind nivelul global al emisiilor de carbon (Global Carbon Budget), s-a constatat faptul că pandemia de COVID-19 a provocat o scădere majoră a emisiilor, la nivel mondial. Franța și Marea Britanie prezentând cele mai mari scăderi, datorită restricțiilor de lungă durată impuse, de până la 15% și, respectiv 13%.

Conform raportului Global Carbon Budget, cercetătorii au descoperit faptul că la nivel global, arderea combustibililor fosili a produs 34,1 miliarde de tone de dioxid de carbon, în anul 2020, cu 2,3 ​​miliarde de tone mai puțin față de anul 2019. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în domeniu transporturilor, cu până la 0,84 miliarde de tone de CO2, în special până în luna aprilie, când au existat măsuri mai stricte și limitări ale călătoriilor. După luna aprilie, emisiile globale au început să crească la nivelele pre-pandemice.

Membru al echipei de cercetare, Pierre Friedlingstein, din cadrul Universității din Exeter, Marea Britanie, avertizează că există riscul creșterii rapide a emisiilor de carbon, similar cu cel apărut după prăbușirea financiară din anul 2009. „Scăderea emisiilor din anul 2020 nu va avea niciun impact pe termen lung. Pentru a face diferența, această tendință trebuie să continue.”

Emisiile nu au scăzut în toate sectoarele: cele din industrie au crescut ușor față de anul 2019, probabil din cauza Chinei, unde activitatea industrială și-a revenit rapid după restricțiile de la începutul anului 2020. De asemenea, scăderea emisiilor a avut loc în mod inegal pe planetă, o mare parte a acestora fiind în SUA și Europa. Emisiile din China au scăzut cu doar 0,15 miliarde de tone de CO2.

Corinne Le Quéré, membru al echipei de cercetare, din cadrul Universității din East Anglia, Marea Britanie, a declarat faptul că, în anul 2021, este posibil ca nivelul emisiilor să crească din nou, deoarece scăderea din anul 2020 a fost considerabilă. „Este greu de estimat nivelul emisiilor de carbon din anul 2021, așadar nu este clar dacă acestea vor avea o valoare asemănătoare cu cea din anul 2019, sau mai mare”, a adăugat aceasta.

Grafic: New Scientist Source: Global Carbon Budget Get the data