TehnoȘtiri

UN NOU TELESCOP A CAPTAT CEA MAI DETALIATĂ IMAGINE A UNEI PETE SOLARE

(c) BBC Science Focs Magazine

Având un aspect similar cu floarea-soarelui, „inima” petelor solare este de o culoare maro intens, prezentând dungi roșii și portocalii care se aprind către exterior.

Soarele prezintă un câmp magnetic puternic, care își rotește încet polii la fiecare 11 ani. Pe parcursul acestui ciclu solar, cercetătorii monitorizează suprafața Soarelui, mai multe pete solare indicând o activitate crescută.

Ca urmare a faptului că anul 2019 a marcat începutul unui nou ciclu solar, cercetătorii au lucrat pentru a surprinde cât mai bine detaliile acestor pete solare. În prezent, o echipă de cercetători din Hawaii, a surprins cea mai detaliată imagine a unei pete solare, în cadrul celui mai mare observator solar din lume. Aflată în continuă dezvoltare de peste de 20 de ani, tehnologia avansată a Telescopului Solar Daniel K. Inouye, al Fundației Naționale de Știință (NSF), oferă noi informații cu privire la Sistemul Solar.

Dr. Thomas Rimmele, director asociat în cadrul Observatorului Solar Național al NSF, a dezvăluit imaginea obținută, împreună cu o analiză în ansamblu a observatorului, într-o lucrare publicată recent. „Este foarte interesant să analizăm Soarele și petele solare, prin intermediul unei rezoluții extrem de ridicate și să observăm atât de multe detalii, pe care nu le-am mai văzut până în acest moment”, a declarat dr. Rimmele despre progresele realizate prin intermediul acestei noi tehnologii. Denumită optică adaptivă, această tehnologie corectează distorsiunile de lumină create de moleculele atmosferei noastre, permițând captarea acestor imagini pe Pământ.

În acest sens, analiza corespunde diferitelor grade de temperatură și de activitatea câmpului magnetic asupra Soarelui. Spre deosebire de petele roșii pe care le surprindem uneori în oglindă, petele solare sunt, de fapt, regiuni relativ reci ale Soarelui, cea mai întunecată parte a imaginii reflectând cea mai rece regiune. Totuși, „o zonă rece” a Soarelui prezintă, de fapt, o temperatură de peste 200 de ori mai mare decât temperatura camerei pe Pământ.

Întinzându-se de la centru spre exterior, dungile de temperatură sunt contituite din gaze fierbinți și reci, cu flăcări solare care emană căldură, în urma reacțiilor ce se desfășoară în interiorul Soarelui. „Aceste caracteristici ale ciclului solar reprezintă indicia, care ne ajută să înțelegem ceea ce se întâmplă în interiorul Soarelui”, a menționat dr. Rimmele.

Acest centru rece se datorează unei concentrații a câmpurilor magnetice ale Soarelui în acea regiune, suprimând fierberea plasmei fierbinți în interiorul Soarelui, cu dungi de propagare legate de convergența câmpurilor magnetice, în care aceste gaze fierbinți converg în regiunile mai reci.

Captată prin intermediul unui telescop de ultimă generație, care prezintă o oglindă de 4 m, această imagine oferă cercetătorilor o viziune în ansamblu. „Imaginea petelor solare atinge o rezoluție spațială de aproximativ 2,5 ori mai mare decât orice altă imagine efectuată, dezvăluind structuri magnetice de până la 20 km pe suprafața Soarelui”, a afirmat dr. Rimmele.

Cu toate acestea, telescopul se află încă în dezvoltare, urmând să fie finalizat în anul 2021. Astfel, vom putea obține o perspectivă și mai vastă asupra comportamentului acestei stele, înaintea atingerii maximului solar al acestui ciclu, estimat să aibă loc în anul 2025.

„Este uimitor faptul că putem îndrepta cel mai avansat telescop solar din lume către Soare, pentru a capta și dezvălui imagini incredibil de detaliate, cu scopul de a îmbunătăți perspectivele noastre științifice privind activitatea Soarelui”, a declarat dr. Matt Mountain, președintele Asociației Universităților pentru Cercetare în Astronomie (AURA), care se ocupă de gestionarea telescoapelor.

Chiar dacă mai avem multe de învățat despre Soare, este cunoscut faptul că aceste pete și evenimente solare asociate prezintă un impact asupra vieții tehnologice de pe Pământ, câmpurile magnetice afectând sistemele GPS, rețelele electrice, precum și sateliții. În viitor, ne dorim să putem măsura și prezice cu exactitate aceste evenimente solare. Cu toate acestea, dr. Rimele a menționat faptul că aceste efecte solare „nu sunt nesemnificative, însă și acest lucru este înfricoșător, reprezintând doar o parte din ceea ce facem noi, oamenii, pompând CO2 în atmosferă”.

Acest telescop reprezintă, de fapt, cel mai simplu instrument, prin intermediul căruia putem înțelegem fizica Soarelui. Așa cum a afirmat directorul programului NSF, dr. David Boboltz, aceasta este „o avanpremieră a capacităților fără precedent, de care vom beneficia pentru a întelege cât mai bine Soarele”.