TehnoȘtiri

CUM SE POATE OBSERVA GALAXIA ANDROMEDA?

(c) BBC Science Focus Magazine

Situată la o distanță de 2,5 milioane de ani lumină față de Pământ, galaxia Andromeda este cel mai îndepărtat punct vizibil cu ochiul liber. Aceasta este cea mai apropiată galaxie majoră de Calea Lactee și poate fi văzută numai în lipsa poluării luminoase.

Pentru a identifica galaxia Andromeda, inițial trebuie găsită constelația Cassiopeia. Pentru persoanele care locuiesc în emisfera nordică, Cassiopeia este cunoscută sub numele de o constelație „circumpolară”, ceea ce înseamnă că este întotdeauna vizibilă deasupra orizontului. Pentru a observa această constelație, o persoană trebuie să privească spre nord-est. Cassiopeia prezintă un model distinctiv format din 5 stele, care se aliniază în forma literei „W”.

© Daniel Bright

După ce ați găsit Cassiopeia, puteți utiliza jumătatea din dreapta literei „W” drept o săgeată îndreptată spre Andromeda. Distanța dintre Cassiopeia și Andromeda este aproximativ de trei ori înălțimea literei W. Andromeda se va vedea extrem de greu cu ochiul liber. Totuși, cu ajutorul unui binoclu, galaxia se va vedea mult mai clar, aceasta asemănându-se cu un nor.

În plus, în apropierea galaxiei, se poate observa și „Marele Pătrat a lui Pegasus”. Cu ajutorul acestuia se poate determina poluarea luminoasă din zona în care se observă. Marele Pătrat a lui Pegasus este vizibil în Marea Britanie, între lunile august și decembrie, iar în octombrie poate fi văzut pe tot parcursul nopții. Acesta constă din patru stele strălucitoare dispuse într-o formă pătrată, aproape perfectă, și se va găsi mai jos, în dreapta constelației Cassiopeia.

Odată ați observat acest pătrat, lăsați-vă ochii să se adapteze la lumină și apoi numărați stelele pe care le puteți vedea în interiorul acestuia. Dacă nu se pot observa stele, înseamnă că poluarea luminoasă din acea zonă este mare. Un număr de stele, între 4 și 9, reprezintă o poluare redusă, iar 21 reprezintă o zonă excelentă. Numărul maxim de stele vizibile cu ochiul liber este de 35, acolo unde cerul este foarte întunecat și nu există nici o formă de poluare.