TehnoȘtiri

STICLELE DE PLASTIC ARUNCATE ÎN RÂURI POT CĂLĂTORI MII DE KILOMETRI

(c) Sara Hylton/NGS

Sticlele de plastic aruncate în râuri pot parcurge până la 3000 de kilometri, în doar câteva luni. Descoperirea locurilor în care ajung sticlele ar putea ajuta la stabilirea celui mai bun mod de combatere a poluării cu plastic.

Emily Duncan și colegii acesteia, din cadrul Universității din Exeter, Marea Britanie, au folosit tehnologia de urmărire prin GPS și prin satelit utilizate pentru urmărirea mișcărilor animalelor, pentru a monitoriza deplasarea a 25 de sticle de plastic. „Ne-am gândit că dacă putem urmări deplasarea unei broaște țestoase, de ce nu putem urmări și deplasarea unei sticle de plastic?”, a declarat Duncan.

Echipa de cercetători a eliberat sticlele de-a lungul râului Gange din India și Bangladesh, al doilea cel mai mare râu care contribuie la poluarea cu plastic a oceanelor. Aceștia au descoperit faptul că sticlele călătoreau cu viteze medii de aproximativ 1 kilometru pe zi. Unele sticle au ajuns în Golful Bengal și au parcurs în medie 6 kilometri pe zi, pe mare.

O sticlă care a fost eliberată în Golful Bengal a parcurs aproximativ 3000 de kilometri și a înconjurat coasta estică a Indiei, în decurs de 94 de zile. Cea mai mare viteză înregistrată a unei sticle a fost de aproximativ 21 de kilometri pe zi. Totuși, Duncan este de părere că sticlele pot călători mai rapid și pe distanțe mai mari, în funcție de curenții oceanici și viteza vântului.

Echipa de cercetători a urmărit deplasarea treptată a sticlelor, de-a lungul râului Gange și a descoperit faptul că aproximativ 40% dintre acestea au rămas blocate pe malurile râului. Aceste deșeuri ar putea fi apoi luate de râurile umflate din timpul sezonului musonic și transportate până în largul mării.

„Acest studiu ne poate oferi informații cu privire la volumul de muncă necesar pentru gestionarea deșeurilor. Cu ajutorul acestui experiment putem stabili locul și perioada de timp în care putem să îndepărtăm aceste deșeuri din râurile planetei”, a declarat Marcus Eriksen din cadrul Institutului 5 Gyres, o organizație non-profit din Santa Monica, California.

Richard Thompson din cadrul Universității din Plymouth, Marea Britanie, este de părere că aceste date demonstrează faptul că râurile joacă un rol important în poluarea cu plastic a oceanelor. „Râurile sunt o bandă transportoare unidirecțională de materiale. Acestea leagă marea de oameni care ar putea trăi la mii de kilometri distanță. Acțiunile acestora pot avea o influență asupra acumulărilor de plastic din oceane”, a adăugat Thompson.

În anul 2010, în oceanele planetei au pătruns aproximativ 5 până la 13 milioane de tone de deșeuri de plastic.

„De asemenea, studiul reprezintă un instrument vizual important în ceea ce privește conștientizarea impactului comportamentului oamenilor asupra mediului. Urmărirea modului de deplasare a deșeurilor plastice poate ajuta la oprirea poluării cu plastic a oceanelor direct de la sursă”, a declarat Duncan.