TehnoȘtiri

CUM DORM PEȘTII?

(c) Science Focus Magazine

Deși poate suna ca o întrebare retorică, rezolvarea misterului „cum dorm peștii?” necesită o studiere profundă, spectaculoasă în biologia acvatică.

Chiar dacă multi pești par că se odihnesc, ei devin mai putin receptivi, având ritmul cardiac încetinit și mișcarea limitată. Dar acest proces de dormit nu poate fi asociat cu cel omenesc. Pentru început, peștii nu-și pot închide ochii, deoarece nu au pleoape.

În al doilea rând, există o mare diferență din punct de vedere neurologic între pești și oameni. Regiunile creierului devin mult mai puțin active atunci când oamenii dorm, în special în neocortex, regiunea care procesează cea cunoașterea. „Dar peștii nu au neocortex, astfel încât cele două creiere sunt foarte greu de comparat”, a explicat Dr. Michael Webster, biolog marin în cadrul Universității din St Andrews.

„De asemenea, este foarte greu să știi ce se întâmplă în creierul unui pește în timpul somnului – nu poți doar să arunci peștele auriu într-un scaner CT. Majoritatea informațiilor pe care oamenii de știință le au în legătură cu acest subiect se datorează studiului asupra unui anume tip de pește, respectiv peștele zebră. Pielea lor translucidă permite, cu ajutorul unui microscop suficient de puternic, vizualizarea celulelor cerebrale individuale, precum și reacțiile sale.”

Deși acest lucru înseamnă că cercetarea subiectului nu este întotdeauna una simplă, știința a obținut câteva descoperiri remarcabile despre somnul acvatic în ultimii ani.

Dorm peștii atunci când este întuneric? Au cicluri de somn?

Da, mulți pești par să aibă cicluri de somn și, în general, sunt mai frecvente în timpul nopții. După cum sugerează un studiu de la Școala de Medicină a Universității Stanford, la fel ca oamenii, peștii produc hormoni care reglează tipurile de somn și calibrează ceasurile interne ale corpului.

„Asta înseamnă că peștii care trăiesc în peșteri întunecate, chiar și speciile care au evoluat în așa fel încât să nu aibă ochi, pot dormi în mod obișnuit zilnic”, explică Webster.

„Interesant este că, dacă peștii sunt expuși la prea multă lumină și sunt ținuți treji pe perioade lungi, vor dormi mai mult a doua zi. La fel ca oamenii, se bucură de o pauză după o noapte lungă.”

În mod remarcabil, multe specii de pești își pot schimba cu ușurință tipul de somn dacă este nevoie. De exemplu, după cum s-a descoperit într-o cercetare de referință din Jurnalul canadian de zoologie, peștii albi pot deveni nocturni atunci când sunt separați de familia lor. De ce? Deși este prea periculos să fie activi doar ziua, este mult mai puțin probabil să fie vânați de prădători noaptea.

Este cunoscut faptul că și peștii pot avea probleme din cauza somnului. Cu toate acestea, specii precum stickleback-ul fac ca sacrificiul să pară banal. „Pentru a opri ouăle să se sufoce, masculul trebuie să ventileze în mod constant apă oxigenată peste ele – adesea timp de câteva zile sau săptămâni”, spune Webster. „Se întâmplă frecvent ca noii părinți masculi pești să moară din cauza epuizării!”

Pot dormi peștii cu capul în jos? Unde se odihnesc?

Răspunsul variază pentru toate speciile de pești din întreaga lume (aproximativ 33,230, potrivit FishBase).

Acestea fiind spuse, mulți pești au știut să înoate până la fundul mării – sau la fundul unui acvariu sau al unui râu – pentru a putea dormi. Cu toate acestea, se știe că specii precum loachul dorm și cu capul în jos (și provoacă oricărui proprietar o panică nemeritată).

Unii merg mai departe. Pentru a evita să fie măturați de curentul oceanului, un număr de pești de corali, cum ar fi damishish, se ascund între ramurile recifului. Dar, în timp ce sunt bine ascunși, nu își permit să rămână complet nemișcați când dorm: pentru a respira trebuie să dea din aripioare până la dublul vitezei normale, pentru a genera un flux de apă oxigenată pe branhii.

În mod curios, alți pești sunt cunoscuți pentru construirea propriilor paturi. „Poate părea dezgustător, dar unele specii, precum peștele papagal, secretă o pungă de mucus în jurul lor înainte de a dormi”, spune Webster.

„Nu numai că prada va simți mai greu mirosul lor, dar acest cocon îi protejează de paraziți precum păduchii. Este un lucru extrem de inteligent, dar nu aș recomanda oamenilor să încerce acasă”.