TehnoȘtiri

POLUAREA CU MICROPARTICULE DE PLASTIC PE VÂRFUL EVERESTULUI

(c) PIERRE ROYER/AFP via Getty Images

Microparticulele de plastic sunt prezente atât pe cele mai înalte culmi, cât și în cele mai adânci puncte de pe Pământ. Micile bucăți de plastic care au fost descoperite anterior în groapa Marianelor (care are o adâncime de 11 kilometri) din Oceanul Pacific, au fost în prezent detectate și pe Muntele Everest.

Este pentru prima dată când microplasticele, bucăți de plastic mai mici de 5 milimetri care pot proveni din descompunerea obiectelor mai mari, au fost detectate pe Everest.

Imogen Napper și colegii acestuia din cadrul Universității din Plymouth, Marea Britanie, au colectat opt eșantioane de 900 ml de apă și 11 eșantioane de 300 ml de zăpadă din diferite puncte de pe munte. Echipa de cercetători a descoperit prezența microparticulelor plastice în toate eșantioanele de zăpadă și în trei dintre eșantioanele de apă.

„Chiar dacă cercetarea de pe Muntele Everest a fost interesantă și obținerea probelor a fost incredibilă, noi speram să nu detectăm prezența particulelor, deoarece ne doream ca mediul să nu fie poluat”, a declarat Napper.

Cel mai poluat eșantion a fost cel prelevat din tabăra de bază din Nepal, unde este concentrată cea mai mare activitate umană pe munte. În cadrul eșantionului s-a descoperit o pondere de 79 de microparticule de plastic pe litru de zăpadă. Cea mai mare probă, luată la altitudinea de 8440 de metri deasupra nivelului mării sau la 408 de metri sub vârf, a prezentat un raport de 12 microparticule de plastic pe litru de zăpadă.

Majoritatea microplasticelor descoperite pe Muntele Everest provin din fibre sintetice, inclusiv poliester și acril, care sunt folosite pentru confecționarea hainelor și echipamentelor călătorilor.

O simplă plimbare, timp de 20 de minute, spălarea hainelor sau deschiderea unei sticle de plastic poate elibera microplastice în mediu.

„Ceea ce încă nu cunoaștem pe deplin sunt potențialele probleme pe care aceste mici bucăți de plastic le-ar putea avea asupra ecosistemelor, organismelor și chiar asupra sănătății noastre. Nu ne putem permite ca materialele plastice să fie azbestul secolului al XXI-lea”, a declarat Christian Dunn din cadrul Universității Bangor din Marea Britanie.

Din cauza dimensiunii lor, este incredibil de dificilă eliminarea microparticulelor de plastic. Potrivit lui Napper, accentul trebuie pus pe progresele tehnologice pentru a opri răspândirea acestora.

„În acest moment, problema se aseamănă unei băi inundate, iar noi, în loc să oprim robinetul, încercăm să dăm cu mopul. Închizând robinetul, oprim pătrunderea plasticului în mediu”, a adăugat Napper.