TehnoȘtiri

CÂINII PERCEP PREFERINȚELE STĂPÂNILOR

(c) BBC Science Focus Magazine

Vârsta la care bebelușii își pot înțelege părinții este intens studiată de către oamenii de știință. Cercetările au dezvăluit faptul că, bebelușii cu vârsta de 18 luni sunt capabili să identifice preferințele unui adult, atunci când li se oferă două tipuri diferite de alimente. În acest sens, cercetătorii din cadrul Universității Eötvös Loránd au decis să afle dacă și câinii posedă aceeași abilitate.

Aceștia au testat mai întâi modul în care câinii au răspuns la preferințe proprietarilor, atunci când în fața acestora au fost plasate două opțiuni: o jucărie verde din cauciuc sub și o brățară din plastic. Inițial, toți cei 12 câini au ales, în mod propriu, jucăria din cauciuc.

În a doua etapă a testului, proprietarii au indicat câinlor fiecare obiect, ținându-l în zona nasului acestora, pentru o perioadă scurtă de timp, plasându-le ulterior la câțiva metri distanță. În următorul pas, proprietarii trebuiau să indice o preferință pentru unul dintre cele două obiecte, lucru pe care îl făceau ghemuindu-se în spatele obiectului, atingându-l, privind spre câinele acestora și oferind o expresie emoțională. În cazul brățării, expresia oferită de către proprietari a fost bucuria, iar în cazul jucăriei verde, expresia a fost una dezagreabilă.

Proprietarii au adresat comanda aport câinilor acestora. Toți cei 12 câini au restituit proprietarului jucăria verde.

„Prin urmare câinii, fie nu sunt capabili să facă distincția între preferința lor și cea a proprietarilor, fie nu au reușit să perceapă alegerea greșită”, a declarat Flóra Szánthó, coautor al acestei cercetări. Prin urmare, echipa de cercetare a decis să încerce o altă tactică.

„În mod clar, comanda aport nu a fost o alegere tocmai bună, privind măsurarea sensibilității câinilor asupra preferințelelor proprietarilor, din mai multe motive. Din moment ce propriul lor obiect preferat era la îndemână, câinii aveau puține stimulente pentru a lua în considerare preferința proprietarilor”, a menționat Eniko Kubinyi, autorul principal al studiului.

Echipa a repetat experimentul, de această data asupra a 51 de câini, solicitându-le proprietarilor să plaseze cele două obiecte, în afara zonei de acces, pe un pervaz al ferestrei din laborator. Jumătate din numărul câinilor studiați și-au urmărit stăpânii care aveau o expresie de fericire asupra brățării, în timp ce restul câinilor au considerat jucăria verde drept preferința proprietarilor acestora.

De această dată, în cazul adresării comenzii „aport”, a fost monitorizată privirea. Expresia proprietarului a influențat comportamentul câinilor. O parte dintre aceștia privind debusolați către ambele obiecte, pentru o scurtă perioadă de timp.

„Nu este cert dacă această influență este rezultatul unor reprezentări deduse și împărtășite”, a declarat Kubinyi. „Nu am descoperit dovezi concludente că acești câini înțeleg subiectivitatea preferințelor.

„Dacă, într-adevăr, aceștia deduc preferința proprietarului, s-ar putea să nu înțeleagă comanda aport ca un act de a oferi un obiect unui om sau inhibarea răspunsului, un aspect important al controlului cognitiv, nu a fost suficient de puternică pentru a suprascrie propria preferință a animalelor.”