Republica Democrată Congo (RDC) a declarat oficial eliminarea celui de-al 11-lea focar de Ebola la aproape șase luni după ce acesta a apărut.
Pe data de 18 noiembrie 2020, Eteni Longondo, ministrul sănătății din RDC, și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au făcut anunțul oficial, după ce nu au mai fost înregistrate cazuri noi de îmbolnăvire în provincia Équateur de vest a țării timp de mai mult de 48 de zile. În cadrul acestui focar, din 119 cazuri confirmate și 11 cazuri probabile au existat 75 de persoane care s-au vindecat și 55 de decese.
Anunțat oficial pe data de 1 iunie, cel mai recent focar a apărut la puțin timp înainte ca RDC să pună capăt unei epidemii de Ebola la sute de kilometri distanță, în estul țării. Acel focar a ucis 2.280 de oameni într-o perioadă de 2 ani. Cele două tulpini ale virusului nu se asemănau, conform analizei secvențiale genetice.
Întinzându-se pe distanțe vaste în pădurile tropicale dense, precum și în zonele urbane aglomerate, cel mai recent focar a fost oprit datorită tehnologiei de stocare a vaccinului numită „cold chain” și a lucrătorilor din domeniul sanitar care au vaccinat aproximativ 40.000 de persoane considerate cu un risc ridicat de a contracta boala.
„În ceea ce privește accesibilitatea, relieful a fost destul de dificil. A fost necesar un efort considerabil din punct de vedere logistic și, prin urmare, această tehnologie „cold chain” a fost foarte importantă”, a declarat Ngoy Nsenga din cadrul OMS.
Cunoscut sub numele de Arktek și dezvoltat inițial de Global Good, o companie de tehnologie din SUA, dispozitivele „super termos” în formă de cilindru sunt capabile să stocheze 500 de doze de vaccin la temperaturi de -80 ° C timp de până la o săptămână fără a fi nevoie de o sursă de alimentare externă. Acest lucru îndeplinește cerințele privind temperatura de stocare a vaccinului Merck Ebola și a noului vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de compania Pfizer. Această tehnologie este fezabilă în țările cu venituri mai mici și cu o infrastructură mai puțin dezvoltată.
„Au existat foarte mulți factori în ceea ce privește gestionarea focarului. RDC câștigă experiență în stoparea epidemiilor și OMS a învățat să reacționeze cât mai repede posibil” ,a declarat Nsenga.
Bob Ghosn din cadrul Federației Internaționale a Crucii Roșii (IFRC) a declarat faptul că parteneriatul cu comunitățile locale a fost crucial pentru oprirea răspândirii virusului.
„Angajamentul comunitar este esențial pentru stoparea oricărui focar”, a declarat Ghosn, care a ajutat la coordonarea unei echipe de 1000 de lucrători locali IFRC în Équateur.
Cu toate acestea, experții avertizează că riscul apariției unui nou focar de Ebola în RDC rămâne ridicat. Din anul 1976 și până în prezent au apărut 11 astfel de focare. Boala, care poate provoca sângerări interne incontrolabile, este zoonotică și se speculează că aceasta provine de la o specie de lilieci.
Natalie Roberts, din cadrul organizației Doctori fără Frontiere din Franța, a afirmat faptul că eforturile viitoare se vor îmbunătăți odată cu utilizarea anticorpilor monoclonali (molecule fabricate în laborator care pot spori sistemul imunitar).
„Din cauza naturii acestui focar și a altor constrângeri, nu am reușit să folosim acești anticorpi la potențialul lor maxim. Totuși, aceștia sunt foarte eficienți în stadiile incipiente ale bolii”, a adăugat ea.