TehnoȘtiri

VACCINUL ÎMPOTRIVA COVID-19 PRODUS DE MODERNA

Un membru al personalului configurează o linie de producție a anticorpilor, în cadrul clădirii Ibex din Lonza, unde va fi produsă o parte din vaccinul Moderna mRNA, în Visp, Elveția. OLIVIER MAIRE/EPA-EFE/Shutterstock

Rezultatele preliminare ale unui alt vaccin, împotriva noului coronavirus, sunt chiar mai promițătoare decât cele anunțate de către compania Pfizer, la începutul lunii noiembrie. Vaccinul Moderna mRNA-1273 pare să aibă o eficiență de 95%, acesta având cele mai bune rezultate în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, au declarat oficialii companiei din SUA. De asemenea, vaccinul poate fi depozitat într-un congelator sau frigider normal.

Dacă vaccinurile dezvoltate de companiile Moderna și Pfizer performează într-adevăr conform testelor, perspectivele sunt promițătoare și pentru alte vaccinuri dezvoltate împotriva coronavirusului, care se bazează pe același mecanism, dintre care mai multe sunt deja în studii clinice. Astfel de vaccinuri sunt necesare, deoarece, în prezent, au fost raportate, la nivel global, aproape 55 de milioane de cazuri de COVID-19. În SUA, numărul cazurilor de coronavirus au crescut foarte rapid, raporându-se zilnic peste 150.000 de persoane infectate.

Faza III de testare a vaccinului Moderna cuprinde peste 30.000 de persoane din SUA, cu vârsta de peste 18 ani. Jumătate dintre participanți au primit vaccinul, în timp ce cealaltă jumătate a primit un vaccin de tip placebo.

Analiza intermediară se bazează pe primele 95 de cazuri de COVID-19 detectate. 90 dintre persoanele infectate, inclusiv 15 persoane care prezentau forme mai severe, li s-a administrat un vaccin de tip placebo, iar celelalte 5 persoane, care nu prezentau simptome severe, li s-a administrat vaccinul real.

Oficialii companiei au declarat faptul că printre cele 95 de persoane, care au fost infectate cu noul coronavirus, faceau parte și oameni cu vârsta de peste 65 de ani. În plus, 20 de persoane „ proveneau din diverse comunități (inclusiv 12 hispanici, 4 persoane de culoare sau afro-americane, 3 asiatici americani și 1 multirasial)”.

Acest lucru este deosebit de promițător, deoarece rezultatele studiului efectuat de Pfizer și BioNTech nu includ detalii cu privire la profilurile de vârstă ale participanților, așadar nu este clar dacă vaccinul a fost testat și funcționează în cazul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani.

Cu toate acestea, Anna Blakney, din cadrul Imperial College London, a declarat faptul că vor fi necesare mai multe date pentru a confirma eficiența vaccinului, în cazul persoanelor în vârstă. „Nu există o diferență de eficacitate între cele două vaccinuri”, a adăugat Blakney.

De asemenea, rezultatele sugerează că vaccinul Moderna este sigur pentru sănătatea oamenilor. Unii participanți au raportat dureri în zona injectării vaccinului, oboseală, dureri de cap și dureri musculare sau articulare, așa cum se întâmplă adesea după vaccinări. Însă, nu au fost raportate efecte secundare grave.

Ambele vaccinuri, dezvoltate de Moderna și Pfizer, conțin ARN mesager (ARNm) și constau în gena care dictează producerea de proteine de tip spike de pe exteriorul moleculei virusului. După ce molecula ARNm pătrunde în celulele umane, aceste celule încep să producă proteina spike. Proteina se deplasează către exteriorul acestor celule, unde determină un răspuns imun.

Alte trei vaccinuri cu ARNm sunt deja în studii clinice, astfel încât și perspectivele acestora sunt foarte bune. „Este foarte promițător pentru domeniul vaccinurilor cu ARNm în general”, a declarat Blakney.

„Mai mult decât atât, vaccinurile cu ARNm sunt mai ușor de fabricat decât vaccinurile tradiționale. Este mult mai ușoară producerea la scară largă”, a adăugat aceasta

De asemenea, există alte cinci vaccinuri ADN în studii clinice. În cazul acestora, gena proteinei spike a virusului este livrată sub formă de ADN în locul ARNm. Cu toate acestea, sunt necesare echipamente speciale și personal instruit special pentru dozarea vaccinurilor ADN, spre deosebire de vaccinurile ARNm.

De asemenea, există mai multe vaccinuri de tip adenovirus în studii clinice, inclusiv unul dezvoltat de către compania AstraZeneca, în parteneriat cu Universitatea Oxford, și vaccinul Sputnik V. din Rusia. Aceste vaccinuri funcționează tot prin livrarea genei proteinei spike către celule. Diferența constă în faptul că proteina este înglobată într-un adenovirus, spre deosebire de majoritatea vaccinurilor cu ARNm și ADN, care sunt înglobate în picături de grăsime.

Compania din Rusia susține faptul că eficiența vaccinului Sputnik V este de 92%, dar mulți experți sunt de părere că că au existat prea puține teste efectuate pentru a justifica această afirmație.

Dacă cel puțin unele dintre aceste alte vaccinuri se dovedesc a fi la fel de eficiente, așa cum se susține, procesul de a vaccina populația cât mai curând posibil va fi mult mai ușor.

Un dezavantaj al vaccinului Moderna este acela că fiecare doză conține o cantitate mai mare de ARNm decât vaccinul Pfizer, ceea ce face mai dificilă fabricarea. Cu toate acestea, oficialii companiei Moderna au declarat că se așteaptă să aibă 20 de milioane de doze de mRNA-1273, pentru livrare în SUA, până la sfârșitul anului 2020 și că este pregătită să producă între 500 de milioane și 1 miliard de doze, în anul 2021. În anul 2020, Pfizer se așteaptă să producă, la nivel global, până la 50 de milioane de doze de vaccin și până la 1,3 miliarde de doze în anul 2021.

Vaccinul ARNm, dezvoltat în cadrul Imperial College London, care va fi în curând în faza III de testare, este un așa-numit vaccin ARNm autoamplificator. Asta înseamnă că odată ce vaccinul pătrunde în celule, acesta dezvoltă mai multe copii ale ARNm, așadar este necesară o doză mult mai mică decât în cazul vaccinurilor Moderna și Pfizer și, de asemenea, poate fi fabricat într-un timp mai scurt.