TehnoȘtiri

8 DINTRE CELE MAI IMPRESIONANTE CAVITĂȚI DE PE PLANETĂ

(c) Alamy

Formele de relief de pe Pământ sunt foarte diverse. Fie că au fost create în mod natural, sau de oameni, acestea sunt 8 dintre cele mai impresionante cavități de pe planetă.

1. Craterul gazos Darvaza, Turmekistan

Craterul gazos Darvaza, Turmekistan. (c) Superstock Images

Adâncime: 30 metri

Locație: Derweze, Turmekistan

Origine: Umană

La începutul anilor 1970, acest câmp de gaze naturale din Derweze, Turkmenistan, s-a prăbușit din cauza unei peșteri subterane, în timp ce era forat de inginerii care doreau să evalueze calitatea gazului din zonă. Geologii s-au gândit atunci că ar fi o idee bună să aprindă gazul pentru a opri eliberarea metanului în acea zonă, dar, din păcate, aproape 50 de ani mai târziu, focul persistă în continuare.

Diametrul craterului este de 69 de metri, iar adâncimea acestuia este de 30 de metri.

Datorită aspectului său, cavitatea a devenit o atracție turistică populară. Cunoscută sub numele de „Porțile Iadului”. Aceasta este în realitate doar rezultatul unor circumstanțe nefericite.

(c) Giles Clarke/Getty Images

2. Gaura de foraj Kola, Rusia

Puțul de foraj, din Peninsula Kola, (c) Science Photo Library

Adâncime: 12.226 metri

Locație: Peninsula Kola, Rusia

Origine: Umană

La începutul anilor 1970, în Uniunea Sovietică, oamenii de știință au vrut să afle cât de adânc pot excava în scoarța Pământului. În timp ce aceasta pare a fi o idee ușor periculoasă și complet lipsită de sens, rezultatul a fost o gaură impresionantă care avea o adâncime de 12.226 de metri. Forajul a încetat în anul 1992.

Oamenii de știință au descoperit faptul că, la această adâncime, roca începea să se comporte ca un plastic din cauza densității scăzute a acesteia și a temperaturilor mai ridicate, ceea ce a făcut aproape imposibilă continuarea forajelor.

Puțul Kola este în prezent cunoscut drept cel mai adânc punct artificial de pe Pământ, dar din păcate, gaura (care are doar un diametru relativ mic de 23 cm) a fost sigilată, iar toate clădirile din jur au fost demolate.

(c) Rakot13/Wikipedia Commons

3. Mina de Caolinit, Cornwall, Marea Britanie

O vedere aeriană a China Clay, care funcționează lângă St Austell din Cornwall, Marea Britanie. (c) Alamy

Adâncime: 70 metri

Locație: St Austell, Cornwall, Marea Britanie

Origine: Umană

Dealurile care înconjoară Sf. Austell găzduiesc una dintre cele mai mari mine de caolinit din lume. De fapt, aceasta este una dintre puținele mine funcționale rămase în Cornwall, un loc cu o istorie minieră imensă care se întinde pe mai multe generații.

Minele au condus la mare dezvoltare a industriei și comerțului din zonă începând cu mijlocul secolului al XVIII-lea. La începutul secolului al XX-lea, aproximativ jumătate din caolinitul din lume provenea din Cornwall.

În prezent minele încă sunt funcționale, deși la o scară mai mică. Peisajul este încă impresionant, iar orașele din apropiere își datorează existența și prosperitatea acestei industrii.

Mina de argilă Wheal Martyn. St Austell, Cornwall, UK. (c) Alamy

4. Sistemul de drenaj G-Cans, Tokyo, Japonia

Rezervorul numărul 1 al canalului de refulare subteran metropolitan, în Kasukabe, prefectura Saitama, Japonia. (c) Getty Images

Adâncime: 65 metri

Locație: Kasukabe, Japonia

Origine: Umană

Finalizată în 2006, această instalație poate deversa 198 de metri cubi de apă pe secundă în râul Edo. Acesta este echivalentul golirii unei piscine de dimensiuni olimpice în aproximativ 12 secunde.

Rolul principal al acestui complex este protejarea orașului Tokyo și a zonelor înconjurătoare de inundații în timpul furtunilor tropicale, o problemă care s-a agravat în ultimul timp din cauza schimbărilor climatice.

Înainte de criza COVID-19, aceasta era o destinație turistică populară. Datorită dimensiunii sale, vizitarea întregului complex durează în jur de 4 ore.

Unul dintre silozurile GCANS prezentate în anul 2016 turiștilor. (c) Kasukabe, Japonia Getty Images

5. Mina de diamante Mir, Russia


O vedere a unei țevi de kimberlită a minei de diamante Mir, Siberia, Rusia. (c) Getty Images

Adâncime: 525 metri

Locație: Mirny, Siberia, Rusia

Origine: Umană

Mina Mir (AKA mina Mirny) funcționează din anii 1950, odată cu publicarea informației cu privire la existența diamantelor în acest complex.

(c) Getty Images

6. Xiaozhai Tiankeng


Municipalitatea Chongqing, China Brookqi. (c) Wikipedia Commons

Adâncime: 662 metri

Locație: Xiaozhai, China

Origine: Naturală

Aceasta este cea mai adâncă groapă din lume, având o adâncime aproximativă cuprinsă între 511 și 662 de metri. „Groapa Cerească” este cunoscută de localnici de mii de ani, în prezent aceasta devenind o destinație turistică populară.

În timpul sezonului ploios, se poate forma o cascadă la gura dolinei, apa ajungând inițial în peștera Difeng și apoi într-un râu subteran care, în cele din urmă, se varsă în râul Migong.

Recent, o echipă de cercetători a anunțat un plan de scanare a dolinei și a uriașului labirint de peșteri din zona înconjurătoare. Scopul lor este determinarea modului în care s-a format aceasta.

7. Mina de cupru Bingham, S.U.A.

Cea mai adâncă mină deschisă din lume, în Utah, Statele Unite ale Americii. (c) Alamy

Adâncime: 1210 metri

Locație: Utah, S.U.A.

Origine: Umană

Această mină este considerată ca fiind cea mai mare excavare artificială și cea mai adâncă mină în aer liber din lume. Aceasta are o adâncime de peste 1 km, o lățime de 4 km și deține statutul de reper istoric național în SUA.

În cei 114 ani de existență, din această mină a fost excavată cea mai mare cantitate de cupru din istorie, peste 19 milioane de tone.

O operațiune atât de mare într-o perioadă atât de lungă de timp a creat un impact destul de mare asupra mediului. Totuși, în ultimii ani, compania care conduce mina a depus eforturi pentru a reduce acest impact.


Camioane la locul de muncă în mina de cupru Bingham (mina de cupru Kennecott), Salt Lake City, Utah, SUA. (c) Getty

8. Craterul Batagaika, Republica Sakha, Rusia


Craterul Batagaika este un exemplu de depresiune termokarstică, așa cum se află în zona Chersky Range din Rusia. (c)
Alexander Gabyshev / Institutul de Cercetare a Ecologiei Aplicate din Nord

Adâncime: 100 metri

Locație: Siberia, Rusia

Origine: Naturală

Cunoscut de localnici drept „ușa către lumea cealaltă”, Craterul Batagaika este un exemplu de depresiune „mega slump” sau „termokarstică”, unde permafrostul de sub scoarță se dezgheță și conduce la prăbușirea solului de deasupra.

Acest crater este cel mai mare de acest fel, crescând în dimensiuni anual. Se estimează că, în prezent, acesta crește cu o rată de 10 metri pe an.