TehnoȘtiri

BACTERIA CARE AR PUTEA AJUTA LA VINDECAREA RAPIDĂ FRACTURILOR OSOASE

(c) LauriPatterson/Getty Images

Implanturile acoperite cu bacterii ar putea fi utilizate în cadrul intervențiilor chirurgicale de fractură osoasă, pentru a ajuta la accelerarea vindecării și pentru a preveni infecțiile post-operatorii.

Uneori, în cazul unei fracturi, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a ajuta la alinierea corectă a fragmentelor osoase, în vederea unei recuperări corespunzătoare. O tehnică destul de comună este aceea de a utiliza un implant metalic, care să ajute oasele fracturate să rămână aliniate corespunzător în timpul vindecării. Osul fuzionează cu metalul în timp ce acesta se vindecă.

Lei Tan și colegii săi din cadrul Universității Hubei din Wuhan, China, au testat dacă acoperirea unui implant cu bacteria Lactobacillus Casei, care se găsește în iaurt, ar putea îmbunătăți perioada de recuperare. Este cunoscut faptul că această bacterie reglează sistemul imunitar, așadar, ar putea sprijini generarea țesutului și eliberarea de substanțe antibacteriene.

Pentru a testa această teorie, echipa de cercetători a corectat fracturile de tibie, în cazul unor șoareci de laborator, prin intermediul unor implanturi de titan. Trei dintre șoareci au primit implanturi standard, iar trei dintre aceștia au avut implanturi acoperite cu bacteria L. Casei.

După patru săptămâni, echipa a constatat o creștere de 27% a țesutului osos în cazul șoarecilor care au avut implanturi acoperite cu bacterii, comparativ cu 16% în cazul șoarecilor cu implanturi obișnuite. Creșterea țesutului osos este unul dintre semnele faptului că fractura în cauză se vindecă.

Un potențial risc de implantare îl reprezintă infecția, în zona în care implantul întâlnește osul. În acest sens, echipa a testat dacă implantul tratat cu bacteria L. Casei a fost mai rezistent la infecție, acoperindu-l cu bacterii MRSA rezistente în cazul mai multor medicamente, care ar putea provoca infecții. După o perioadă de timp de 12 ore, cercetătorii au descoperit faptul că 99,9% dintre acești agenți patogeni au fost distruși.

Bacteriile joacă un rol important în microbiomul intestinal și există dovezi din ce în ce mai mari care sugerează faptul că beneficiile acestora pot fi valorificate și în afara intestinului, a declarat Matthew Wook Chang, din cadrul Universității Naționale, Singapore.