TehnoȘtiri

VALOAREA BITCOIN A CRESCUT

Pe data de 31 octombrie 2020, prețul unui bitcoin a crescut la valoarea de aproximativ 14.000 de dolari. A fost pentru prima dată când moneda virtuală a atins acest nivel, din ianuarie 2018.

Bitcoin, o monedă al cărei nume a devenit sinonim cu volatilitatea prețurilor, a avut parte de trei fluctuații importante în trecut. Prețul unui Bitcoin avea o valoare maximă de aproximativ 30 de dolari în iunie 2011, aproximativ 1.100 de dolari în ianuarie 2014 și puțin sub 20.000 de dolari în decembrie 2017. Fiecare vârf al valorii a fost urmat de o prăbușire, în care moneda s-a cu peste 80%.

În decembrie 2017, după perioada în care ultima bulă economică a atins apogeul, prețul a scăzut constant, până când a ajuns la un nivel minim de aproximativ 3.200 de dolari, la sfârșitul anului 2018. La jumătatea anului 2019, acesta a atins din nou o valoare de aproximativ 13.800 de dolari, după care a scăzut la circa 4.000 de dolari la începutul anului 2020, crescând din nou până la valoarea din prezent, de 14.000 de dolari. Fanii Bitcoin speră la o altă creștere majoră, care să conducă la o valoare mai mare decât cea din anul 2017, dar acest lucru este imprevizibil.

Prețul Bitcoin a crescut, chiar dacă estimările inițiale nu s-au adeverit

Estimările timpurii cu privire la valoare bitcoin-ului, din anii 2010-2015, s-au bazat pe speranța că moneda va deveni o metodă de plată obișnuită. În perioadele de utilizare intensă, rețeaua bitcoin se aglomerează, ceea ce conduce la valoarea unor taxe mai mari și întârzieri pentru tranzacțiile mai mici, de ordinul orelor. Propunerile de extindere a capacității rețelei au fost puternic respinse de către tradiționaliștii bitcoin.

A treia creștere masivă a bitcoinului, din anul 2017, a fost determinată de producerea de noi criptomonede și de ofertele acestora. Oamenii care doreau să investească în noile monede, bazate pe blockchain, achiziționau adesea mai întâi bitcoin și, apoi, schimbau moneda cu un nou token, sporind prețul Bitcoin în acest proces. Multe dintre aceste oferte s-au dovedit a fi neprofitabile, atrăgând investitorii asupra conceptului și apoi declanșând colapsul acestuia, din anul 2018.

Nu este clar ce factor determină cea mai recentă creștere a bitcoinului. O dezvoltare semnificativă a fost reprezentată de apariția serviciilor de „finanțare descentralizată” care oferă alternative, bazate pe blockchain, la împrumuturi și alte servicii bancare tradiționale. În timp ce aceste servicii nu se bazează în principal pe bitcoin, creșterea interesului pentru alte criptomonede tinde să crească prețul bitcoin. Boosters speră că aceste noi servicii „DeFi”, bazate pe contracte inteligente, vor perturba sistemul financiar convențional.

De asemenea, Bitcoin continuă să atragă interesul investitorilor de masă care doresc pur și simplu să se diversifice, cu ajutorul unei noi clase de active. Este posibil ca furnizorul de plăți, Square, să fi contribuit la creșterea actuală, de la începutul lunii octombrie 2020, când acesta a anunțat faptul că va achiziționa bitcoin în valoare de 50 de milioane de dolari, această sumă reprezentând aproximativ 1% din activele firmei, ca modalitate de diversificare a investițiilor sale.

Square a descris bitcoinul ca fiind un „instrument de împuternicire economică”, susținând potențialul tehnologiei la nivel global. Square oferă un serviciu de tranzacționare bitcoin încă din anul 2018.