TehnoȘtiri

SCĂDEREA TENSIUNII ARTERIALE

Oamenii de știință au descoperit o legătură importantă între consumul de alimente bogate în flavonol, cum ar fi mere și nuci, și tensiunea arteriale.

Flavonoidele sunt nutrienți de origine vegetală, care s-au dovedit a fi benefici în ceea ce privește circulația sanguină și sănătatea vaselor de sânge. Totuși, în timp ce studiile anterioare erau bazate pe date auto-raportate ce aveau concluzii subiective, cercetarea actuală reprezintă „primul studiu epidemiologic efectuat pentru a investiga, obiectiv, asocierea dintre un anumit compus bioactiv și starea de sănătate a persoanelor”.

Cercetarea, publicată în revista Scientific Reports, se bazează pe analiza dietelor a peste 25.000 de persoane din orașul Norfolk.

„Ceea ce ne oferă acest studiu este o constatare obiectivă și semnificativă, în ceea ce privește asocierea dintre flavonoide, găsite în ceai și unele fructe, și tensiunea arterială”, a declarat conducătorul cercetării, Gunter Kuhnle, profesor nutriționist în cadrul Universității din Reading.

„Această cercetare confirmă rezultatele studiilor anterioare, concentrate asupra intervențiilor dietetice și arată faptul că aceleași rezultate pot fi obținute cu ajutorul unor diete obișnuite, bogate în flavonoide.”

„Principalele surse de flavonol, în cazul dietelor britanicilor, sunt ceaiul, cacao, merele și fructele de pădure.”

Flavanolii se găsesc în pomii fructiferi, cum ar fi merele, dar și în fructe de pădure, ceai, cacao și nuci © Getty Images

O echipă internațională de cercetători, inclusiv experți din cadrul Universității din Reading și a Universității Cambridge, a analizat 25.618 de participanți din cadrul studiului European Prospective Investigation on Cancer (EPIC), din Norfolk. Acest studiu furnizează informații cu privire la dieta, stilul de viață și sănătatea participanților, de mai mult de două decenii.

Echipa a măsurat aportul zilnic de flavonol al participanților, utilizând biomarkeri nutriționali. Acești indicatori biologici sunt prezenți în sânge și oferă informații cu privire la metabolism și la aportul nutrienților în corp.

„Utilizarea biomarkerilor nutriționali, pentru estimarea aportului de compuși alimentari bioactivi, a fost considerată mult timp un standard în cercetare, deoarece permite o măsurarea obiectivă”, a declarat prof. Kuhnle.

„Dezvoltarea, validarea și aplicarea biomarkerilor au fost posibile doar datorită angajamentului pe termen lung, luat de către toți colaboratorii.”

Pe baza constatărilor, cercetătorii au declarat faptul că, dacă persoanele și-ar crește aportul de flavonol cu ajutorul unei alimentații corespunzătoare, ar putea exista o reducere generală a incidenței bolilor cardiovasculare.

Doctorul Ian Johnson, cercetător nutriționist și membru al Institutului Quadram din Norwich, a descris concluziile ca fiind „o investigație importantă și de înaltă calitate, a unor efecte fiziologice ale flavonoidelor”.

„Autorii lucrării au reușit să demonstreze faptul că tensiunea arterială sistolică a fost mai mică, în cazul participanților care au consumat cantități mai mari de flavonoide, comparativ cu cei care au avut un aport mai mic. Această observație este una importantă, deoarece este în concordanță cu rezultatele obținute în urma studiilor ce au presupus intervenția umană, în care se arată că dozele relativ mari ale anumitor flavonoide pot exercita un efect de scădere a tensiunii arteriale” a declarat dr. Johnson.

Totodată, dr. Johnson, care nu a fost implicat în cercetare, a adăugat faptul că, în ciuda tuturor punctelor tari, studiul observațional nu demonstrează că un aport ridicat de flavonoide determină scăderea tensiunii arteriale, ci doar faptul că există o legătură între cele două.

„Cercetătorii implicați în studiu au făcut tot posibilul pentru a controla și alți factori, care ar putea explica rezultatele lor. Cu toate acestea, vor fi necesare studii pe scară largă, pentru a testa ipoteza că diferențele observate în ceea ce privește tensiunea arterială pot fi explicate cu ajutorul aportului de  flavonoide.”