TehnoȘtiri

OAMENII DEZVOLTĂ O ARTERĂ SUPLIMENTARĂ LA NIVELUL BRAȚULUI

Un nouă cercetare sugerează faptul că oamenii evoluează într-un ritm mai rapid decât în ultimii 250 de ani.

În urma unui studiu, s-a constat faptul că, pe măsură ce oamenii se află într-o continuă evoluție, acestia dezvoltă o arteră suplimentară a bratului.

Cercetătorii din Australia consideră că oamenii sunt supuși unei micro-evoluții, în care schimbările evolutive pot fi observate într-o perioadă scurtă de timp.

Această arteră se formează în timp ce un bebeluș se află în uter și reprezintă vasul principal care furnizează sânge antebrațului și mâinii, însă, de obicei dispare în timpul sarcinii și este înlocuit de către arterele radiale și ulnare. Cu toate acestea, unele persoane le păstrează pe toate trei.

Cercetarea, efectuată de către doctorul Teghan Lucas, din cadrul Universității Flinders din Adelaide, împreună cu profesorul Maciej Henneberg și dr. Jaliya Kumaratilake din cadrul Universității din Adelaide, a arătat o „creștere semnificativă” a prevalenței privind artera mediană, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Echipa de cercetare a analizat înregistrările publicate în literatura anatomică și a disecat cadavrele persoanelor născute în secolul al XX-lea.

„Începând cu secolul al XVIII-lea, anatomiștii au studiat prevalența acestei artere la adulți, iar cercetarea noastră arată faptul că, aceasta este, în mod clar, aflată în creștere”, a declarat dr. Lucas.

„Prevalența a fost de aproximativ 10% în cazul persoanelor născute la jumătatea anului 1980, comparativ cu 30% în cazul celor născuți la sfârșitul secolului al XX-lea. Aceasta reprezentând o creștere semnificativă într-o perioadă de timp destul de scurtă, atunci când vine vorba despre evoluție”, a menționat aceasta.

Schiță a vasului arterial median care furnizează sânge antebrațului și mâinii umane © Profesorul Maciej Henneberg

Autorii studiului au menționat faptul că „un număr tot mai mare de oameni prezintă această arteră, astfel încât o persoană poate avea toate cele trei artere. În următorii 80 de ani, toți oamenii vor avea o arteră mediană, dacă această tendință continuă”.

Dr. Lucas susține că studiul efectuat demonstrează faptul că oamenii evoluează într-un ritm mai rapid decât în ultimii 250 de ani.

Artera mediană nu reprezintă singurul exemplu de evoluție umană aflat în curs de desfășurare. Mulți copii se nasc fără măselele de minte. Dr. Lucas susține că fețele acestora devin mult mai scurte, având mandibule mai mici, existând mai puțin spațiu pentru dinți.

„Acest lucru se întâmplă în timp, deoarece am învățat să utilizăm focul și să prelucrăm mai mult alimentele. Mai multe persoane se nasc fără măsele de minte”, a menționat aceasta.

De asemenea, cercetarea a constatat faptul că unele persoane se nasc cu oase suplimentare la nivelul brațelor și al picioarelor, precum și fețe mai scurte sau conexiuni anormale a două sau mai multor oase la nivelul degetelor.

Autorii studiului au sugerat că aceste schimbări în selecția naturală, ar putea reprezenta principalul motiv al micro-evoluției.