TehnoȘtiri

FAZA III DE TESTARE A TRATAMENTULUI CU ANTICORPI ÎMPOTRIVA COVID-19

Gigantul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) și Vir Biotechnology au anunțat faptul că, procesul potențialului lor tratament de combatere a coronavirusului va trece la faza a treia. În această fază, tratamentul va fi testat pentru siguranță și eficacitate prin intermediul perfuziei intravenoase.

Scopul studiului Comet-Ice, un proces de testare a eficacității anticorpului monoclonal COVID-19 aflat în stadiu incipient, este de a evalua dacă VIR-7831, o doză unică de anticorp monoclonal, poate preveni spitalizarea pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Anticorpii sunt proteine pe care organismul le produce, în momentul în care apare o infecție. În acest sens, vaccinurile „păcălesc” organismul să creadă că există o infecție, producând astfel acești anticorpi. Însă, poate dura câteva săptămâni pentru ca imunitatea împotriva COVID-19 să se formeze, după o infecție naturală sau un vaccin.

VIR-7831, cunoscut și sub numele de GSK4182136, este un anticorp monoclonal, complet uman, care a fost selectat pe baza capacității sale de a neutraliza SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Se consideră faptul că acesta distruge celulele infectate, oferă o rezistență ridicată și atinge concentrații maxime la nivelul plămânilor.

În urma rezultatelor încurajatoare, obținute în etapele anterioare ale studiului, în prezent, cercetarea se va extinde la nivel global în cadrul centrelor medicale din America de Nord, America de Sud și Europa.

„Realizarea rapidă a acestei etape reflectă importanța mobilizării resurselor, în speranța de a preveni cele mai grave consecințe ale acestui virus letal”, a declarat George Scangos, director executiv al VIR.

„VIR-7831 este un anticorp cu anumite caracteristici, care îi pot permite să prevină spitalizarea pacienților infectați sau chiar decesul acestora, prin intermediul mecanismelor multiple. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm colaborarea cu GSK, pentru a accelera dezvoltarea acestuia.”

Primele rezultatele ar putea fi disponibile încă de la sfârșitul anului 2020, rezultatele complete fiind așteptate în ianuarie 2021.