TehnoȘtiri

PREMIUL NOBEL PENTRU FIZIOLOGIE SAU MEDICINĂ 2020

Laureații Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2020 sunt trei cercetători, a căror activitate științifică a condus la dezvoltarea de medicamente care au salvat milioane de vieți.

Britanicul Michael Houghton, împreună cu Harvey J Alter și Charles M Rice din SUA, au primit premiul pentru descoperirea virusului hepatitei C.

Înainte de activitatea lor științifică, în timp ce descoperirile virusurilor hepatitei A și B erau vitale, majoritatea cazurilor de hepatită transmisibilă prin intermediul sângelui au rămas inexplicabile. Identificarea virusului hepatitei C a relevat cauza hepatitei cronice și a condus la producerea testelor de sânge și noi medicamente care au salvat milioane de vieți.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, există peste 70 de milioane de cazuri de hepatită și 400.000 de decese în fiecare an.

Premiul constă într-o medalie de aur și o sumă de bani în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (867.000 de lire sterline), ca urmare a unei moșteniri, lăsate în urmă cu 124 de ani de către creatorul premiului, inventatorul suedez Alfred Nobel.

Prof. Harvey J Alter a studiat apariția hepatitei în cazul pacienților care au primit transfuzii de sânge, în cadrul Institutului Național de Sănătate din SUA. Investigațiile sale au definit o nouă formă distinctă de hepatită virală cronică, care a devenit cunoscută sub numele de hepatită non-A, non-B.

Astfel, cercetătorul britanic, prof. Michael Houghton, și-a propus să izoleze secvența genetică a virusului. În urma cercetărilor sale, acesta a identificat virusul hepatitei C, a dezvoltat teste de sânge și a identificat medicamentele potrivite pentru acest virus, precum și dezvoltarea unui vaccin pentru efectuarea studiilor clinice.

Prof. Charles M Rice, cercetător în cadrul Universității Washington din St Louis, a descoperit faptul că virusul hepatitei C ar putea fi responsabil pentru cazurile inexplicabile de hepatită.

Anunțul premiului de către Comitetul Nobel, care a avut loc în orașul Stockholm, a menționat faptul că activitatea științifică a celor trei cercetători a contribuit la explicarea unei surse majore de hepatită transmisibilă prin intermediul sângelui, care, inițial, nu putea fi explicată de virusurile hepatitei A și B.

„Datorită descoperirii acestora, în prezent sunt disponibile teste de sânge extrem de sensibile pentru acest virus, care au eliminat în esență hepatita post-transfuzională în multe părți ale lumii, îmbunătățind foarte mult sănătatea populației globale”, a declarat Comitetul Nobel.

„De asemenea, descoperirea acestora a permis dezvoltarea rapidă a medicamentelor antivirale, pentru a combate hepatita C. Pentru prima dată în istorie, boala poate fi vindecată, ridicând speranța de a eradica virusul hepatitei C din cadrul populației lumii.”

În anul 1960, Baruch Blumberg a stabilit faptul că o formă de hepatită transmisibilă prin intermediul sângelui a fost cauzată de un virus, care a devenit cunoscut sub denumirea de virusul hepatitei B, iar descoperirea a condus la dezvoltarea testelor de diagnostic și a unui vaccin eficient.

În anul 1976, pentru această descoperire, acesta a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. Ulterior, cercetătorii au început activitatea de identificare a noului virus, inclusiv Alter, Houghton și Rice.

Toți cei trei oameni de știință vor primi fiecare o treime din premiu.