TehnoȘtiri

EVOLUȚIA BROAȘTELOR DIN PUNCT DE VEDERE AL DIMENSIUNII OCHILOR

Broasca forestieră din Camerun (Leptopelis brevirostris) are ochii foarte mari. (c) Christian Irian

Comparativ cu alte vertebrate, anumite broaște prezintă unii dintre cei mai mari ochi, în raport cu dimensiunea corpului acestora, fapt ce reprezintă o modificare evolutivă semnificativă, care i-a nedumerit pe zoologi. În prezent, cercetătorii au descoperit faptul că dimensiunea ochilor acestor animale pare să varieze în funcție de mediul în care acestea trăiesc.

Din punct de vedere biologic, vederea este foarte importantă, deoarece necesită multă energie pentru a funcționa, ceea ce explică de ce animalele care trăiesc în medii întunecate, precum peșterile, evoluează adesea pentru a avea ochi de dimensiuni relativ mici. Acest lucru evidențiază faptul că broaștele cu ochi de dimensiuni mari au nevoie în mod clar de capacitatea de a observa contraste, detalii, culori și schimbări rapide pentru a prospera în mediul lor de viață, susține Kate Thomas, din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Londra.

„Nu se pune problema că aceste broaște au o vedere mai bună decât a noastră. Însă în comparație cu oamenii, acestea utilizează mult mai multă energie din consumul total al corpului, pentru a avea o vedere cât mai clară.”

Thomas și colegii săi cercetători au măsurat lungimea corpului, dimensiunea maximă a ochilor și a corneei în cazul a mii de specimene vii și conservate, reprezentând 220 de specii și toate cele 55 de familii de broaște din întreaga lume. Rezultatele obținute au evidențiat faptul că orele active ale broaștelor și modul în care acestea se reproduc afectează moderat dimensiunea ochilor, însă cel mai mare factor legat de mărimea ochilor îl reprezintă habitatul.

„Broaștele de copac au ochii cu cele mai mari dimensiuni, deoarece au nevoie de aceștia pentru a se cățăra, sări și de a lua decizii rapide”, a declarat Thomas. De asemenea, culorile lor luminoase ar putea reprezenta o formă critică de semnalizare sexuală, pe care alte broaște de copac trebuie să le poată observa.

În schimb, broaștele Budgett, care trăiesc de obicei în ape stagnante și tulburi și care se bazează mai mult pe alte simțuri pentru a supraviețui, au ochii de dimensiuni foarte mici.

Acest lucru ridică un semn de întrebare și anume, la ce renunță broaștele pentru a avea ochi de dimensiuni mai mari, a menționat Thomas. Dacă își echilibrează consumul total de energie al corpului prin reducerea altor simțuri, precum auzul, cercetătorii încă nu au identificat care dintre acestea ar fi. În general, broaștele aud foarte bine, a menționat aceasta.