TehnoȘtiri

SIMPTOMELE SCLEROZEI MULTIPLE „ÎNTÂRZIATE” DE SARCINĂ

Se crede că sarcina ar putea reduce supra-activitatea anormală a sistemului imunitar, care cauzează scleroza multiplă.

Un studiu a indicat faptul că sarcina poate întârzia apariția simptomelor sclerozei multiple (SM), cu mai mult de trei ani.

Cercetătorii susțin faptul că descoperirea are implicații pentru o mai bună înțelegere a cauzelor SM, precum și potențiala utilizarea a terapiei hormonale, care întârzie apariția simptomelor.

Se estimează că peste 2,5 milioane de oameni din întreaga lume au scleroză multiplă neurologică, femeile fiind de patru ori mai susceptibile de a suferi de această afecțiune, în comparație cu bărbații.

Studiul, care a folosit o bază de date globală, cu peste 70.000 de pacienți cu SM, a fost condus de cercetătorii din cadrul Universității Monash din Australia, care au analizat dacă sarcina poate întârzia apariția SM, afecțiune foarte frecvent diagnosticată la femeile cu o vârstă cuprinsă între 20 și 30 de ani, deși aceasta se poate dezvolta la orice vârstă.

Doctorul Vilija Jokubaitis, din cadrul departamentului de neuroștiințe al universității, a studiat peste 3.600 de femei care frecventează patru clinici de SM din Republica Cehă și Australia, toate fiind înscrise în MSBase – o bază de date care cuprinde peste 70.000 de persoane cu SM,  din 35 de țări.

În urma studiului, publicat în revista JAMA Neurology,s-a constatat faptul că femeile care au fost însărcinate au fost diagnosticate cu primele simptome ale SM, cu o medie de 3,3 ani mai târziu, în comparație cu femeile care nu au fost niciodată însărcinate.

O întârziere similară, cu o medie de 3,4 ani, a fost observată și în cazul femeilor care au dus sarcina până la termen, cu debutul întârziat.

Doctorul Jokubaitis sugerează faptul că sarcina ar putea reduce supra-activitatea anormală a sistemului imunitar, care cauzează SM, posibil pe termen lung.

„În prezent, nu știm exact cum anume are loc încetinirea dezvoltării SM în procesul sarcinii, dar credem că aceasta are legătură cu modificările aduse ADN-ului unei femei. În momentul de față, căutăm oportunități de finanțare, pentru a explora această posibilitate interesantă”, a declarat Dr. Jokubaitis.

Studiul sugerează o asociere între sarcinile anterioare și momentul identificării sindromului în cadrul clinicilor, însă ideea de a avea mai multe sarcini sau nașteri nu pare să fie asociată cu un debut ulterior al SM.

Cercetătorii susțin că sunt necesare studii suplimentare pentru a explica mecanismele din spatele asocierilor dintre sarcină și debutul sclerozei multiple.

„SM afectează peste 130.000 dintre femeile din Marea Britanie, care se află la ,,vârsta de reproducere”, fiind de trei ori mai susceptibile de a fi diagnosticate pozitiv cu această afecțiune”, a declarant Dr. Emma Gray, director adjunct de cercetare, în cadrul MS Society.

„Cunoaștem faptul că multe femei care trăiesc cu SM prezintă mai puține simptome în perioada sarcinii.”

Acest nou studiu aduce dovezi suplimentare pentru influența sarcinii în apariția SM, demonstrând faptul că a sarcina este asociată cu debutul ulterior al sindromului clinic izolat, care poate fi primul semn al SM.

„Motivele efectului pozitiv al sarcinii asupra SM nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că răspunsul poate fi găsit în sistemul nostru imunitar, care se comportă anormal în cazul apariției SM, fiind diminuat în timpul sarcinii.”

„Vrem să încetinim, să oprim și, în cele din urmă, să prevenim SM, iar aceste constatări ne-ar putea ajuta în atingerea obiectivului nostru. De asemenea, finanțăm un proiect în cadrul Universității Oxford, pentru a înțelege mai bine dacă putem descoperi mecanismele care stau la baza acestui efect protector al sarcinii, care ar putea conduce la noi căi de tratament”.