TehnoȘtiri

DETERGENȚII ECOLOGICI PE BAZĂ DE ALGE

Studiind modul în care o algă se menține curată, cercetătorii au descoperit o enzimă care descompune legătura dintre țesături și petele de grăsime, mirosurile corpului greu de îndepărtat etc.

O enzimă, produsă de bacterii care trăiesc pe alge marine, este utilizată pentru a produce detergenți de rufe ecologici.

Oamenii de știință au studiat modul în care bacteriile se separă de algele marine, folosind o enzimă numită fosfodiesterază, care descompune moleculele lipicioase prezente, în mod natural, la suprafața sa.

Cercetătorii din cadrul Universității din Newcastle și-au dezvoltat ideea prin crearea unui nou tip de produs de curățare natural, care ar putea fi folosit pentru spălarea hainelor.

Au descoperit că enzima ar putea funcționa la temperaturi mai ridicate, însă nivelul de eficiență maxim a fost atins la temperaturi scăzute, precum cele din mediul acvatic.

Echipa de cercetători, condusă de către profesorul Grant Burgess, în colaborare cu Dr  Michael Hall, a colaborat cu Procter & Gamble (P&G), dorind să demonstreze faptul că acest lucru ar putea funcționa în cazul detergenților moderni de rufe, care sunt proiectați pentru spălări la temperatură mai mică, fiind și ecologici.

Echipa din spatele cercetării a fost condusă de către doctorul Mike Hall (stânga) și profesorul Grant Burgess (dreapta) © Newcastle University/PA

Doctorul Hall, lector superior în chimie organică și biologie a menționat următoarele: „Fosfodiesterazele se găsesc peste tot, sunt prezente în mod natural chiar și pe pielea ta. Ceea ce a fost atât de interesant la această fosfodiesterază a fost rezistența sa. Majoritatea enzimelor sunt destul de fragile și sunt deteriorate de temperaturi ridicate, dar aceasta a fost capabilă să funcționeze atât la temperaturi ridicate, cât și la temperaturi scăzute și totuși să fie extrem de eficientă”.

Doctorul Neil Lant, specialist în enzime pentru P&G, a declarat următoarele: „Îmbunătățirea curățării țesuturilor textile în apă rece, cu produse ecologice, motivează cercetătorii să continue să caute o nouă tehnologie care să urmărească aceste scopuri”.

Enzima a fost descoperită de către echipa de cercetători din cadrul Universității din Newcastle, în urmă cu 10 ani, când cercetau o soluție pentru curățarea suprafețelor navelor.

Profesorul Burgess, expert în biotehnologie marină, a studiat modul în care organismele marine, precum peștii, delfinii și algele au rezolvat această problemă.

„Deoarece algele marine au fost mai ușor de capturat, am decis să explorăm modul în care acestea se pot menține curate. Partea esențială a fost descoperirea faptului că unele alge marine sunt, de fapt, acoperite de bacterii care pot elibera compuși de curățare”, a declarat acesta.

„În timp ce bacteriile au capacitatea de a produce adezivi puternici pentru a se lipi de suprafețe, produc și un „anti-adeziv”, o fosfodiesterază care poate rupe moleculele lipicioase”, a declarat profesorul Burgess.

„Marea surpriză a fost că astfel de adezivi similari sunt prezenți asupra hainelor murdare, unde devine foarte dificil să îndepărtăm petele de grăsime, precum și mirosurile greu de îndepărtat din țesăturile materialelor.”

„Această enzimă bacteriană poate descompune acești adezivi și, prin urmare, poate fi folosită pentru a ne menține hainele curate, atunci când este introdusă în detergenții de rufe.”

„Acesta reprezintă un exemplu minunat de împrumutat de la Mama Natură când vine vorba despre curățenie. Studiind modul în care o algă de mare se menține curată, putem să ne păstrăm propriile șosete curate și proaspete, protejând în același timp mediul nostru înconjurător.”