Acasă Robotică ROBOȚI MICROSCOPICI

ROBOȚI MICROSCOPICI

136
0

Cercetătorii speră că în viitor roboții, care au picioarele cu o lățime asemănătoare cu cea a părului uman, se vor putea deplasa prin țesuturi umane și sânge.

Cercetătorii au utilizat tehnologia laser pentru a oferi o modalitate eficientă de deplasare a roboților microscopici.

Picioarele, cu o lățime similară unui fir de păr uman se pot îndoi atunci când sunt atinse de o lumină laser, creând o mișcare asemănătoare mersului.

Echipa de cercetători, din cadrul Universității Cornell, speră că, în viitor,dezvoltarea roboților micoscopici ar putea fi folosită pentru a călători prin țesuturi umane și sânge.

Aceștia au reușit să producă un milion de roboți, cu patru picioare, pe o placă de siliciu, cu o dimensiune de 10 cm.

Fiecare robot are o grosime de aproximativ 5 microni și o lățime de 40 de microni, un micron având o milionime de metru. „Picioarele” lor sunt realizate din elemente de acționare electrochimice, perechile din față și din spate fiind alimentate de panouri fotovoltaice din siliciu.

Cercetătorii controlează mișcarea picioarelor printr-un laser intermitent, concentrat pe setul de panouri fotovoltaice din față, apoi pe cel din spate. Această tehnică reprezintă modul în care robotul este capabil să meargă, a explicat echipa din spatele proiectului, în jurnalul Nature.

Conceptul robotului © Universitatea Cornell / PA

Cu toate acestea, acești roboți au unele limitări, cum ar fi viteza de deplasare mai mică, în comparație cu alți roboți proiectați pentru deplasarea în mediul lichid, sau lipsa senzorilor de orientare și unui control integrat.

„Deși acești roboți au o funcție primitivă, nu sunt foarte rapizi, nu au o mulțime de capacități de calcul. Inovațiile pe care le-am făcut, pentru a-i face compatibili cu microcipurile standard de pe piață,deschid oportunități pentru transformarea lor în dispozitive inteligente, rapide și producibile în masă ”, a declarat profesorul Itai Cohen, unul dintre autorii studiului.

„Aceasta este cu adevărat primul pas pe care îl putem face, în ceea ce privește integrarea circuitelor electronice pe un robot de mici dimensiuni.”

„Cred că astfel de mașini ne vor dezvălui tot felul de lumi uimitoare, care sunt prea mici pentru a fi văzute.”

Cercetătorii spun că au ca scop dezvoltarea unor noi modalități de a oferi roboților o electronică mai complicată și un procesor performant.

Aceștia speră că , în viitor, noile inovații ar putea permite roboților să fie folosiți într-un cadru medical, în interiorul corpului uman, reparând țesuturi sau explorând creierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.