Tot ceea ce trebuie să știți despre istoria IA, ce reprezintă noul prin „învățare profundă” și dacă putem avea încredere în inteligența artificială este prezentat în acest articol.
De ce este atât de populară inteligența artificială, astăzi?
Inteligența artificială (IA) există de la nașterea calculatoarelor din anii ’50. Pionierii originali au visat să creeze „creiere de calculator” care să poată îndeplini aceleași tipuri de sarcini ca și creierul nostru, precum jocul de șah sau traducerea limbilor. Aceștia speră că IA va atinge rapid inteligența la nivel uman.
Treptat, tehnologia s-a îmbunătățit într-un ritm exponențial. Calculatoarele au devenit mai rapide, a fost inventat internetul, iar cercetătorii au făcut noi progrese în ceea ce privește algoritmii IA.
În ultimul deceniu, IA a început să rezolve multe dintre problemele pe care le-am visat dintotdeauna. Acest lucru a determinat investiții de miliarde de dolari din partea companiilor, guvernelor și a altor finanțatori, iar multe dintre organizațiile majore îmbrățișează în prezent IA, ca fiind elementul principal al activității acestora.
Există diferite tipuri de AI?
Menționează AI, iar majoritatea oamenilor se gândesc la „învățare profundă”. Acest tip de AI este inspirat de modul în care funcționează creierul uman. Utilizează o mulțime de calculatoare pentru a simula rețele mari de „neuroni” artificiali, care sunt apoi antrenați, utilizând, de obicei, cantități uriașe de date, până când aceștia „au învățat” să facă ceea ce ne dorim. De exemplu, să fie capabili să înțeleagă vorbirea.
Această instruire este o activitate lentă și necesită resurse considerabile. Odată instruit, chiar și un telefon poate rula IA și îndeplini instantaneu funcția potrivită, precum ascultarea comenzii date de către utilizator. Învățarea profundă este doar un tip de IA, printre alte mii de atribuții.
Unele tipuri de IA folosesc statistici avansate pentru a ajuta calculatoarele să facă predicții, precum efectele secundare posibile ale unui nou medicament; alții folosesc logica pentru a face deducții despre mediul lor, cum ar acționa un robot care realizează un traseu; în timp ce alții simulează evoluția sau chiar roiurile de albine pentru a găsi soluții la probleme dificile, precum programarea activităților într-o fabrică sau optimizarea formei unei aripi de aeronavă.
IA va fi vreodată la fel de inteligentă ca noi?
Aceasta este o întrebare dificilă, deoarece depinde de modul în care măsurăm inteligența. IA-urile mai avansate pot recunoaște caracteristicile din imagini mai bine, putând oferi opinii ale experților, mai exacte decât oamenii o fac și joacă mai multe jocuri mai bine decât noi, cel mai recent joc clasic utilizat fiind Asteroids.
Dar nicio IA nu poate conduce o mașină, precum un șofer cu experiență, în ciuda a miliarde de dolari achiziționați pentru cercetare și date echivalente a peste 16 miliarde de kilometri parcurși. Nicio inteligență artificială nu poate controla un robot care să spele vasele și nu are un IQ-ul mai mare decât cel al unui copil, având o vârstă medie de șase ani.
Dispunem de computere foarte puternice, o mulțime de date de instruire și câțiva algoritmi deștepți, dar încă nu știm cum să realizăm o IA cu flexibilitatea și capacitatea de învățare specifice creierului uman. De asemenea, nu știm cum să îmbunătățim IA fără contribuția umană.
Mai mult decât atât, încă nu înțelegem pe deplin modul în care inteligența apare în organismele biologice, așa că este greu de observat modul în care IA-urile noastre, inspirate de om, se vor potrivi cu inteligența noastră din viitorul apropiat.
Utilizarea în practică a IA?
AI a devenit o tehnologie omniprezentă. Când vă deblocați telefonul privindu-l, o IA recunoaște fața voastră. Când vorbești cu televizorul sau cu un dispozitiv inteligent, IA îți recunoaște vocea. Când realizați o fotografie cu telefonul sau cu o cameră digitală, IA identifică elemente din prim-plan pentru a ajuta la estomparea fundalului și combină mai multe fotografii realizate, cu expuneri diferite, pentru a construi o imagine perfectă.
IA verifică fraudele de fiecare dată când cumpărați ceva online, îți monitorizează comportamentul de cumpărături online și îți prezintă reclame adaptate pe placul tău. Acestea îți sugerează știri despre teme mai interesante și vă răspunde la întrebările de asistență online.
IA-urile sunt creative, compun muzică, proiectează clădiri, pictează opere de artă. De asemenea, IA-urile permit vehiculelor noastre să devină din ce în ce mai autonome, preluând unele dintre aspectele obositoare și repetitive ale conducerii.
Putem avea încredere în IA?
Există întotdeauna dezavantaje ale tehnologiilor. Chiar dacă IA este din ce în ce mai dezvoltată și se va dezvolta în viitor, acest lucru nu va fi însă suficient. Mașinile autonome vor avea întotdeauna nevoie de o opțiune de înlocuire manuală.
Dacă antrenăm IA cu date specifice, atunci IA va fi, de asemenea, specifică într-un anumit sens, deoarece studiile au arătat unde IA recunosc fețe albe de gen masculin, mai bine decât altele. Unii își fac griji de faptul că IA va conduce la pierderi de locuri de muncă, ceea ce poate fi adevărat, însă IA va crea, de asemenea, alte locuri de muncă.
IA nu reprezintă nimic nou în această privință: un lucru similar s-a întâmplat în timpul Revoluției industriale și din nou în „Revoluția informațională”, odată cu apariția computerelor și a internetului.
În cele din urmă, inteligența artificială nu trebuie să fie ceva de temut. IA este creată pentru a ne ajuta și, ca toate tehnologiile viitoare, trebuie să ne asigurăm că este utilizată în mod corespunzător.