TehnoȘtiri

CINCI LUCRURI ULUITOARE DESPRE MARIE CURIE

Marie Skłodowska Curie este recunoscută în întreaga lume nu numai pentru descoperirile sale, dar și pentru că, în timpul vieții, a trecut cu îndrăzneală peste multe obstacole din cauza genului.

Iată cinci fapte fantastice despre uimitoarea savantă.

1. Curie a fost prima persoană care a câștigat două premii Nobel

Marie Skłodowska Curie © Getty Images

În anul 1903, Curie a câștigat primul său premiu Nobel, împărțind premiul de fizică cu soțul ei, Pierre, și fizicianul Henri Becquerel. După ce a devenit prima femeie care a primit premiul Nobel, Curie a devenit, ulterior, prima persoană care a obținut cel de-al doilea premiu. În 1911, ea a primit cel de-al doilea premiu, de această dată în chimie, pentru izolarea radiumului.

2. A reușit totul fără un laborator avansat

Curie și Pierre au condus cea mai mare parte a cercetării și a experimentelor lor într-un laborator, care a fost descris de chimistul Wilhelm Ostwald drept „o intersecție între un grajd și un magazin alimentar”. De fapt, când a văzut pentru prima dată laboratorul, a crezut că este „o glumă”.

3. Premiile Nobel au fost o tradiție de familie

Curie cu fiica ei Irène © Getty Images

În anul 1925, fiica lui Curie, Irène, a absolvit studiile universitare de doctorat, urmând a se alătura mamei sale în domeniul studiului radioactivității. Zece ani mai târziu, ea și soțul ei, Frédéric, au primit premiul Nobel în chimie pentru descoperirile pe care le-au făcut în sinteza de noi elemente radioactive.

4. Curie a fost prima femeie profesor în cadrul Universității Sorbona

În urma morții tragice a soțului său, într-un accident din anul 1906, Marie a fost numită profesoară în locul lui Pierre, la Universitatea Sorbona, devenind astfel prima profesoară de gen feminin a universității. Cu doar trei ani mai devreme, fusese prima femeie din Franța care a obținut un doctorat.

5. Curie este înmormântată în Panthéon-ul din Paris

Curie în laboratorul ei © Getty Images

În anul 1995, rămășițele lui Curie și ale soțului ei au fost păstrate în Panthéon-ul din Paris, un mausoleu rezervat gânditorilor francezi distinși. A devenit a doua femeie care a primit această onoare și prima care a câștigat-o prin propriile sale realizări.

Printre scrierile acesteia, Curie a lăsat în urmă acest gând: „Nimic din viață nu trebuie să ne sperie, ci trebuie doar înțeles. Acum este momentul să înțelegem mai multe, astfel încât să ne putem teme mai puțin. ”