TehnoȘtiri

CAINELE VINDECAT DE CANCER PRIN INTERMEDIUL UNEI NOI TEHNOLOGII

Ralph se descurcă mult mai bine după tratamentul său © Jenna Forbes / PA

Ralph, un câine negru din rasă Setter, în vârstă de cinci ani, a fost vindecat de cancer, folosind o tehnologie care era disponibilă doar pentru oameni.

Câinele din Marea Britanie a fost tratat cu succes, cu ajutorul unei terapii de cancer utilizată la oameni, o tehnologie de ultimă generație. Ralph, un Gordon Setter, a fost tratat cu un fascicul de radiații specializat, având aceeași dimensiune cu cea a tumorii sale. Veterinarii, din cadrul Facultății de Medicină Veterinară din Universitatea din Edinburgh, au declarat că tratamentul a fost disponibil anterior pentru oameni și utilizat pentru prima dată pe un câine.

Problemele lui Ralph au fost depistate după ce a fost dus la veterinar, în urma unor sângerări nazale, fiind diagnosticat cu o tumoră agresivă la nivelul cavității nazale. Acest lucru i-a afectat respirația într-un mod sever, ceea ce ar fi însemnat că, fără tratament, viața lui ar fi fost pusă în pericol.

El a fost tratat folosind o tehnică avansată, cunoscută sub numele de Radioterapie cu Intensitate Modulată (IMRT), prin intermediul unui dispozitiv de accelerare liniară, numit Vital Beam.

Aparatura, care utilizează această tehnologia de ultimă generație, se află în dotarea Spitalului pentru Animale din cadrul Universității din Edinburgh. Vital Beam tratează celulele canceroase, printr-un fascicul puternic de radiații. Prin utilizarea IMRT, radiația acționează în mod direct împotriva tumorii, reducând în același timp riscul de penetrare a țesutului sănătos din apropiere.

În urma tratamentului, tumora lui Ralph s-a micșorat considerabil, sângerarea s-a oprit, iar acum poate să-și trăiască viața din plin.

Acest tratament a fost utilizat pentru prima dată în cazul animalelor © Universitatea din Edinburgh / PA

„Avem norocul de a avea o tehnologie de ultimă oră pentru pacienții noștri. Această tehnologie avansată ne permite să protejăm o regiune mult mai mare din țesutul sănătos normal și ne oferă capacitatea de a crește dozele de radiații la tumori. Scopul nostru principal este combaterea cancerului, dar, în același timp, și îmbunătățirea sau menținerea unei calități bune de viață. Suntem încântați de progresul lui Ralph și sperăm că se va bucura de o bună calitate a vieții, pentru o lungă perioadă de timp, împreună cu stăpânii săi iubitori”, a declarant Magdalena Parys, medic veterinar specialist în oncologie, în cadrul Universității din Edinburgh.

Jenna Forbes, proprietarul câinelui, a declarat: „Echipa Dick Vet s-a liniștit într-un moment înfricoșător, fiind hotărâtă să lupte pentru viața lui Ralph. Știam că primește cea mai bună îngrijire posibilă și, după tratamentele sale, îl aduceam bine îngrijit acasă. Acum, starea lui este semnificativ mai bună”.