TehnoȘtiri

MIEREA ESTE MAI EFICIENTĂ DECÂT REMEDIILE OBIȘNUITE

Cercetătorii susțin că mierea poate fi o alternativă eficientă la antibiotice, care sunt adesea prescrise pentru diverse infecții, în ciuda faptului că nu sunt adecvate.

Cercetătorii susțin că mierea poate fi o alternativă eficientă la antibiotice, care sunt adesea prescrise pentru diverse infecții, în ciuda faptului că acestea nu sunt adecvate.

Cercetătorii susțin că mierea poate fi mai bună decât medicamentele obișnuite, pentru tratarea simptomelor tractului respirator superior, în special pentru tuse. Mierea nu este foarte scumpă, se găsește ușor și nu are efecte secundare.

Medicii o pot recomanda ca o alternativă eficientă la antibiotice, care sunt adesea prescrise pentru diverse infecții, deși nu sunt adecvate, au afirmat oamenii de știință din cadrul Universității din Oxford.

Infecțiile tractului respirator superior afectează nasul, gâtul, corzile vocale și bronhiile. Simptomele pot include dureri în gât, nas înfundat, tuse și congestie nazală.

Există dovezi pentru utilizarea mierii la copii, care a fost folosită de mult timp ca remediu casnic, pentru a trata tusea și răceala. Dar, dovezile eficienței sale, pentru o serie de simptome ale tractului respirator superior la adulți, nu au fost analizate în mod sistematic.

Pentru a verifica eficiența acesteia, oamenii de știință au analizat bazele de date de cercetare a studiilor relevante, care au comparat mierea cu produsele care o includeau, ca ingredient pentru tratarea simptomelor de răceală ușoară, în mare parte antihistaminice, expectorante, siropuri pentru tuse și calmante. Cercetătorii au identificat 14 studii clinice adecvate, implicând 1.761 de participanți, cu vârste variate.

Analiza datelor acestor studii a indicat că mierea era mai eficientă decât tratamentele obișnuite pentru reducerea simptomelor, în special frecvența și severitatea tusei. În cazul participanților tratați cu miere, două dintre studii au arătat că simptomele au durat cu una până la două zile mai puțin decât în mod normal.

Mierea este mai eficientă și mai puțin dăunătoare decât alternativele de tratare obișnuite și nu poate să provoace rău prin rezistența antimicrobiană.

Cu toate acestea, cercetătorii, Hibatullah Abuelgasim, din cadrul Facultății de Medicină a Universității din Oxford și Charlotte Albury și Joseph Lee, din cadrul Departamentului de Științe ale Sănătății pentru Îngrijirea Primară Nuffield, au remarcat că mierea este o substanță complexă și nu un produs uniform.

De asemenea, ei au subliniat, că doar două dintre studii au luat în considerare efectul placebo, spunând că mai multe dintre aceste studii trebuie făcute înainte de a ajunge la concluzii definitive.

„Infecțiile tractului respirator superior sunt motivul cel mai frecvent pentru prescripția de antibiotice. Deoarece majoritatea infecțiilor sunt virale, prescripția de antibiotice este atât ineficientă cât și inadecvată”, au declarat autorii pentru revista științifică BMJ Evidence Medicine.

Prin urmare, cercetătorii sugerează faptul că mierea ar putea oferi o alternativă atunci când medicii doresc să prescrie un tratament pentru a trata în siguranță simptomele tractului respirator superior.

„Mierea este un remediu temporar, folosit frecvent, care este bine cunoscut pacienților. De asemenea, este ieftină, ușor de accesat și are efecte negative limitate. Atunci când clinicienii doresc să prescrie tratamente pentru aceste infecții, mierea trebuie luată în considerare ca alternativă la antibiotice”, au concluzionat cercetătorii.