TehnoȘtiri

CORONAVIRUSUL A AJUNS ÎN FERMELE DE NURCI

Potrivit unui anunț transmis de Departamentul Agriculturii din SUA, pandemia de coronavirus a ajuns în două ferme de nurci din Utah, iar acest lucru a condus la moartea unui număr mare de animale.

Acestea sunt primele cazuri de SARS-CoV-2, ce implică această specie de animale. Timp de luni de zile, autoritățile din țările europene, inclusiv Danemarca și Spania, au raportat focare în fermele de nurci, ceea ce au condus la sacrificarea a mai mult de un milion de mamifere. Din experimentele de laborator, este clar că și dihorii, rudele nurcilor, sunt, de asemenea, ușor a se infecta cu noul virus.

Fermele afectate din Utah, au raportat cazuri de COVID-19 la persoanele care lucrează în cadrul fermelor, și nu este exclus faptul că aceștia ar fi putut răspândi infecția la animale.

Există îngrijorări cu privire la faptul că unele nurci ar putea avea infecții asimptomatice și că acestea ar putea continua răspândirea virusului la alte nurci și, eventual, la oameni. De asemenea, autoritățile din Olanda au raportat faptul că muncitorii din fermă ar fi putut contracta virusul de la o nurcă infectată. Cu toate acestea, dovezile nu sunt definitive și, chiar dacă virusul s-ar putea răspândi de la nurci la oameni, nu este clar cât de ușor se întâmplă acest lucru.

„În prezent, nu există dovezi pentru a demonstra faptul că animalele, inclusiv nurcile, joacă un rol semnificativ în răspândirea virusului la oameni”, au declarat reprezentanții Departamentului de Agricultură din SUA. „Pe baza informațiilor limitate, disponibile până în prezent, riscul de răspândire SARS-CoV-2 de la animale la oameni este considerat a fi scăzut.”

Dean Taylor, medic de stat veterinar în Utah, a declarat pentru The Washington Post faptul că, deocamdată, fermele de nurci afectate nu au în plan sacrificarea animalelor.

„În acest moment, nu avem suficiente informații pentru a lua această decizie”, a declarat Taylor. „Majoritatea fermelor de acest tip, au deja o bună biosecuritate. Nu cred că ar trebui să ne îngrijoreze în mod nejustificat acest lucru, însă, problema ar trebui tratată cu seriozitate.”

Infecțiile au fost observate pentru prima dată la începutul lunii august, după ce un număr mare de animale, din astfel de ferme, au început să moară. „Inspecțiile inițiale au sugerat faptul că animalele au murit de o pneumonie severă, similară cu majoritatea cazurilor observate în Europa”, a declarat Tom Baldwin, un patolog veterinar din cadrul Universității de Stat din Utah, Logan. Potrivit Fur Commission USA, cea mai mare asociație de fermieri de nurci din țară, există 245 de ferme de nurci în 22 de state. Cele mai multe dintre aceste ferme se află în Utah.