TehnoȘtiri

LEVITAȚIA MAGNETICĂ POATE FI FOLOSITĂ PENTRU A SEPARA CELULE VII DE CELE MOARTE

Un nou dispozitiv poate separa celulele vii de cele moarte folosind magnetismul Elliot K. Chin, Colin A. Grant, Mehmet Giray Ogut, Bocheng Cai Naside Gozde Durmus

O formă de levitație magnetică poate separa celulele vii de cele moarte, fără a le modifica forma sau deteriora în vreun fel. Procesul ar putea fi utilizat pentru orice, de la descoperirea de medicamente până la ingineria țesuturilor.

În mod normal, celulele se imersează în partea inferioară a fluidului în care sunt cultivate. Gozde Durmus, din cadrul Universității Stanford alături de colegii săi, au dezvoltat o modalitate de „levitare” a acestora, prin intermediul magnetismului.

„Totul pe Pământ este magnetic”, a declarat Durmus. Echipa sa a imersat celulele într-un fluid care conține ioni de gadoliniu, metal din grupa pământurilor rare, care este slab din punct de vedere magnetic sau paramagnetic. Această formă de gadoliniu este non-toxică și este injectată oamenilor, pentru a îmbunătăți contrastul în imaginile RMN.

Fluidul este apoi introdus în interiorul unui tub de sticlă, cu magneți simpli, deasupra și dedesubtul acestuia. Rezultatul final este o forță magnetică ascendentă asupra celulelor care se opun gravitației, deci care plutesc în tub, la un nivel care depinde de densitatea acestora.

„Este destul de simplu de realizat, oricine poate realiza aceste dispozitive”, a precizat Durmus, care a descris, pentru prima dată  această tehnică, în anul 2015 și de atunci a lucrat la diverse aplicații.

În ultimul său studiu, Durmus a arătat faptul că această metodă poate fi folosită pentru a separa celulele vii de cele moarte, deoarece densitatea celulelor crește dacă nu sunt în viață. În prezent, există mai multe moduri de a face acest lucru, precum celulele de filare într-o centrifugă, dar aceste procese existente deteriorează celulele fragile.

Levitația este o tehnică mult mai blândă, afirmă Durmus, și totodată, permite cercetătorilor să observe procesul așa cum se întâmplă. „Putem urmări în timp real moartea celulelor”, a precizat aceasta.

Tehnica ar putea fi utilizată în diverse aplicații din medicină. De exemplu, cercetătorii ar putea crea medicamente urmărind ce niveluri sunt toxice pentru celulele sănătoase sau care sunt necesare pentru a ucide celulele canceroase. De asemenea, funcționează și în cazul bacteriilor, a menționat Durmus, deci ar putea ajuta la dezvoltarea antibioticelor.

De asemenea, inginerii din domeniul ingineriei tisulare lucrează la diverse modalități de „imprimare” a organelor 3D. Pentru a realiza acest lucru, trebuie separate celulele sănătoase de cele moarte și alte resturi. „Acest proces se realizează destul de rapid”, a declarat Durmus.

O echipă din cadrul Universității Harvard utilizează această tehnică pentru a identifica drogurile ilegale.