TehnoȘtiri

DEFRIȘĂRILE ILEGALE DIN BRAZILIA

Ruinele unui sit minier ilegal de aur, într-o rezervație Yanomami din nordul Amazonului. Defrișarea pădurilor în Brazilia este în creștere, chiar și în zonele protejate legal și în țările indigene. GUARDIAN / EYEVINE / Redux

Estimările care urmează să fie lansate în luna august 2020, de către Institutul Național de Cercetare Spațială (INPE) din Brazilia, vor arăta faptul că au avut loc compensări crescute cu cel puțin 28% în cursul anului, care se desfășoară din august 2019 până în iulie 2020, comparativ cu aceeași perioadă precedentă.

Este a doua creștere abruptă din timpul conducerii președintelui brazilian Jair Bolsonaro, care a promis în perioada campaniei faptul că va da curs aplicării legii de mediu și va intensifica dezvoltarea în Amazon.

Numerele provin din sistemul de detectare în timp real a defrișărilor din Brazilia (DETER), care utilizează imagini din satelit cu rezoluție joasă, pentru a identifica rapid noile compensații forestiere, pentru a avertiza autoritățile cu privire la o posibilă defrișare ilegală. Conform datelor actualizate până la 23 iulie 2020, peste 8.700 de kilometri pătrați de acoperire forestieră primară au dispărut deja din imagini, din august 2019, comparativ cu 6.800 km2, în ultimele 12 luni. Datele pentru săptămâna finală au fost publicate pe data de 7 august 2020, deoarece luna iulie 2020 este prima dată în care a fost înregistrată cea mai mare despădurire, în cea mai mare parte a Amazonului, fiind probabil ca numărul să crească în continuare.

Deși sistemul nu identifică cauzele defrișărilor, alte studii arată că marea majoritate a oamenilor procedează ilegal, printre aceștia enumerându-se fermierii, exploatatorii, mineri și exploatatorii de terenuri, care încearcă să profite de ocuparea și exploatarea terenurilor forestiere publice. Defrișarea s-a extins treptat în Brazilia începând cu anul 2013, dar acțiunile și cuvintele lui Bolsonaro i-au oferit un impuls major. „Defrișarea este o întreprindere cu risc ridicat, profund conectată la deciziile politice, dar și retorică, care influențează percepția acestui risc”, spune Raoni Rajão, cercetător în politici de mediu la Universitatea Federală Minas Gerais, Belo Horizonte. ,,Dezvoltatorii au acum un sentiment de impunitate”, spune Rajão.

Clarificările sunt în creștere, în zonele protejate legal și în țările indigene, unde infractorii rareori s-au aventurat să procedeze astfel în trecut. Între timp, operațiunile de aplicare a legii au scăzut, iar proprietarii de terenuri, care combat minerii care acționează ilegal, au fost mustrați public și au fost supuși investigațiilor interne de către propriile lor agenții. DETER este un sistem de alertă care nu este optimizat pentru măsurători precise ale zonei, dar oamenii de știință spun că este încă un „termometru” bun în ceea ce privește defrișarea. Însă, în anul 2019, Bolsonaro a numit aceste încercări de estimare din partea DETER „o minciună” și l-a concediat pe directorul INPE, Ricardo Galvão.

Numerele lansate ulterior, prin intermediul Proiectului de Supraveghere prin satelit Amazon Deforestation, un sistem de rezoluție mai mare, gestionat și de Institutul Național de Cercetări Spațiale (INPE), care produce datele oficiale de defrișare din Brazilia, au fost și mai grave. Aceștia au arătat că 10.100 km2 de pădure a fost defrișată între august 2018 și iulie 2019, însemnând o creștere de 34% față de anul precedent.

Reapariția defrișărilor este de departe cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră din Brazilia, fiind „un dezastru pentru reputația internațională a Braziliei”, spune Luiz Aragão, șeful Diviziei de teledetecție a Institutul Național de Cercetări Spațiale (INPE).

Țara este sub presiune crescândă din partea guvernelor străine și a investitorilor, pentru a proteja pădurea, în ceea ce privește biodiversitatea acesteia, deoarece trebuie să se confrunte cu aspecte diplomatice și economice. „Avem nevoie de mesaje clare și acțiuni decisive împotriva acestor activități ilegale”, spune Aragão. ,,Brazilia trebuie să-și restabilească ordinea de mediu, dacă avem ambiții să creștem economic și să participăm ca lider la discuția problemelor globale”, continuă el.

Bolsonaro a luat câteva măsuri pentru protejarea pădurii. La începutul acestui an, el a creat Consiliul Amazon, fiind compus, în mare parte, din ofițeri militari, pentru a supraveghea dezvoltarea durabilă a regiunii, iar în luna mai 2020 a autorizat desfășurarea forțelor armate, pentru combaterea crimelor de mediu. Un alt decret, din 15 iulie 2020, a dat drept ilegală utilizarea focului în Amazon pentru următoarele 4 luni. Această ultimă măsură poate ajuta într-adevăr la reducerea defrișărilor, dacă este aplicată în mod corespunzător.

,,După ce arborii sunt tăiați, dezvoltatorii trebuie să ardă vegetația doborâtă, pentru a curăța terenul pentru pășuni sau terenurile de cultură”, spune Rajão. De asemenea, el vede speranță în faptul că pădurea tăiată în primele 3 săptămâni ale lunii iulie 2020 a fost mai mică, din punct de vedere al cantității, decât în iulie 2019, deși încă mult mai mare decât în aceeași lună a anilor precedenți. „Acesta poate fi un semn pozitiv care să susțină ideea că rata defrișării scade treptat”, spune el. „Dar, trebuie să așteptăm și să vedem”, continuă el.