TehnoȘtiri

PERSEVERANCE A FOST LANSAT PE MARTE

impresie a unui artist despre roverul Perseverance și elicopterul Ingenuity de pe Marte

Roverul Perseverance va avea drept scop căutarea semnelor de viață trecute sau prezente, de pe Planeta Roșie, fiind programat să explodeze pe data de 30 iulie 2021.

Dacă totul decurge conform planului, roverul va amartiza pe Marte în februarie 2021, unde va folosi o suită sofisticată de instrumente științifice, inclusiv 23 de camere, pentru a examina climatul și geologia planetei.

„Perseverance va avea toate simțurile umane pe Marte”, a declarat Thomas Zurbuchen din cadrul NASA, într-o conferință de presă din date de 20 iulie 2020.

„Va simți aerul din jurul său, va vedea și scana orizontul, va auzi planeta pentru prima dată prin intermediul microfoanelor și, probabil, o va simți chiar și ca gust, într-un anumit sens, deoarece realizează analize chimice ale prafului”, a spus el.

Odată ce Perseverance va amartiza pe suprafața planetei Marte, va elibera un mic elicopter numit Ingenuity. „Noi, ca ființe umane, nu am zburat niciodată cu un elicopter în afara atmosferei Pământului.”, a spus MiMi Aung, inginerul principal al Ingenuity, în cadrul conferinței de presă.

Ingenuity este o demonstrație tehnologică care va zbura cel mult 15 minute, dar, în viitor, astfel de elicoptere ar putea fi folosite pentru a dezvălui zone inaccesibile sau vor fi ghizi pentru rover și astronauți, a spus Aung.

De asemenea, roverul va transporta un instrument pentru extragerea oxigenului din dioxidul de carbon din atmosfera subțire a planetei Marte. Acest lucru ar fi benefic pentru viitorii exploratori, pentru a putea supraviețui acolo. „Totodată, Perseverance este puntea dintre știința și explorarea umană, care demonstrează modul în care cei doi se pot sprijini și se pot consolida reciproc”, a spus Zurbuchen.

Principalul obiectiv științific al misiunii este de a căuta semne de viață pe Marte, indiferent dacă viața este din trecut, de mult dispărută sau din prezent. Aceasta este prima misiune pe Marte în care se caută cu interes orice formă de viață.

„Este interesant faptul că NASA se deplasează după cursul apei și a semnelor vitale, pentru a căuta indicii de viață reală”, spune Sarah Stewart Johnson, din cadrul Universității Georgetown din Washington DC.

„Faptul că Marte are ingredientele necesare pentru viață și că, demult, a fost, probabil, mult mai caldă și mai umedă decât în prezent, suntem mai bine pregătiți să căutăm semne ale acelei vieți. Cu toate acestea, chiar dacă vom găsi indicii prin faptul că s-ar putea să fi existat cândva organisme vii pe Marte, probabil că nu vom fi siguri până nu vom putea aduce aceste indicii înapoi pe Pământ, pentru a le examina în laborator”, spune Johnson.

Perseverance se pregătește tocmai pentru asta. Va fi nevoie de o serie de eșantioane pe măsură ce va călători pe toată suprafața marțiană și, deși nu are capacitatea de a trimite aceste probe înapoi pe Pământ, NASA are o altă misiune planificată pentru anul 2026, care va permite aducerea lor pentru a fi analizate.

„Dacă am găsi vreo dovadă de viață, chiar și una foarte mică, aceasta ar fi complet evolutivă”, spune Johnson. „Dacă am găsi un microb care a apărut pe această planetă, ar sugera faptul că întregul nostru univers ar putea avea viață pe o mulțime de planete și nu am fi doar noi „singuri în noapte”.