Sistemul este dezvoltat pentru biologii care studiază animalele sălbatice, dar ar putea fi adaptat astfel încât oamenii să poată identifica păsările din împrejurimile lor.
André Ferreira, din cadrul Centrului de Ecologie Funcțională și Evoluționistă din Montpellier, Franța, a început proiectul în timp ce a studiat modul în care „Țesătorii” contribuie la coloniile lor. Acest lucru se realizează în mod normal, legând etichete colorate de picioarele acestora și stând aproape de cuiburi pentru a le urmări, necesitând însă foarte mult timp. În schimb, Ferreira a încercat să filmeze coloniile, dar, de multe ori, etichetele colorate nu erau vizibile în filmări, așa că el și colegii săi au apelat la IA.
Partea dificilă se referă la obținerea fotografiilor necesare pentru instruirea sistemului. „Avem nevoie de mii de poze cu același individ”, spune Ferreira. „Cu oamenii, acest lucru este ușor. Cu animalele, este foarte dificil de realizat.” Echipa a rezolvat această problemă legând etichete cu cipuri pe păsări, care declanșau camerele atunci când păsările veneau să se hrănească.
Până acum, sistemul a fost testat pe Zebra Finch, Pițigoi și Țesători. Fotografii care nu au fost utilizate pentru programarea IA arată că precizia sa este de aproximativ 90%, pentru o singură imagine.
Deocamdată, sistemul nu este destul de complex. Acesta a fost programat doar pe imaginile în care păsările erau fotografiate din spate. De asemenea, sistemul ar putea da erori dacă aspectul unei păsări se schimbă, de exemplu dacă-și pierd penele. „Nu știm exact ce folosește IA-ul pentru identificarea păsărilor”, spune Ferreira.
Cu toate acestea, consideră că toate aceste probleme pot fi depășite dacă sunt transmise seturi de date suficient de mari. Ferreira și echipa sa configurează acum camere de luat vederi pentru a face poze din mai multe unghiuri, nu doar din spate. Planul este de a elibera software-ul pentru ca alții să-l folosească pe măsură ce se dezvoltă.
Există deja multe aplicații bazate pe IA disponibile pentru recunoașterea faunei și florei din imagini sau sunete, dar acestea identifică doar specii, nu indivizii. Ferreira spune că alte echipe dezvoltă sisteme similare pentru recunoașterea altor specii de animale, dar acesta este primul care poate identifica, individual, păsările mici.