TehnoȘtiri

EFECTELE REDUCERII EMISIILOR DE GAZE ASUPRA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

Cercetătorii estimează că va fi nevoie de cel puțin cincisprezece ani pentru a stabiliza impactul reducerilor de emisii de gaze.

„Oamenii vor aștepta zeci de ani pentru a vedea rezultatele reducerilor mari ale emisiilor, în ceea ce privește temperaturile globale”, au spus oamenii de știință.

Cercetătorii din Norvegia au utilizat simulările computerizate pentru a analiza diferite scenarii, care au analizat efectele reducerilor rapide ale mai multor tipuri de emisii de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon (CO2), metanul (CH4) și carbonul negru.

Ei au descoperit că, deși reducerile emisiilor la scară largă sunt necesare pentru atingerea obiectivelor climatice globale, poate fi nevoie de zeci de ani până când se pot măsura efectele acestora asupra schimbărilor de temperatură.

Cercetătorii au estimat că va fi nevoie de cel puțin cincisprezece ani pentru a stabili impactul reducerilor de emisii asupra schimbărilor climatice.

Bjorn H. Samset, unul dintre autorii studiului publicat în revista Nature Communications, din cadrul Centrului de Cercetări Internaționale pentru Climă și Mediu (Cicero) din Oslo, a declarat: „Schimbările climatice provocate de om pot fi comparate cu o navă cu rezervor, cu viteză mare și în valuri mari”.

„Dacă doriți ca nava să încetinească, veți pune motorul invers, dar va dura ceva timp înainte de a începe să observați că aceasta se mișcă mai încet. De asemenea, se va mișca înainte și înapoi, din cauza valurilor.”

Temperatura suprafeței Pământului a crescut, în medie, cu 0,2°C, la fiecare 10 ani, în ultimele cinci decenii.

Experții în schimbările climatice au atribuit această creștere a temperaturilor emisiilor de gaze cu efect de seră produse din cauza activității oamenilor.

Samset a spus: „Dacă vom limita încălzirea globală la cel mult 2°C sau mai puțin, primul pas va fi încetinirea procesului de încălzire, conform Acordului de la Paris”.

Analizând diferite scenarii ipotetice, de reducere a emisiilor, cercetătorii au descoperit că CO2 -ul și metanul au cel mai mare impact asupra încălzirii globale.

Autorul studiului, Jan S. Fuglestvedt, din Cicero, a declarat: „Dacă aceste emisii sunt reduse puternic, vom vedea efectul rapid, dar dacă reducerile urmează căi mai realiste, din păcate, va dura mai mult”.

Reducerea emisiilor de dioxid de sulf ar putea grăbi încălzirea globală © Getty Images

De asemenea, echipa a analizat ce s-ar întâmpla dacă emisiile de poluanți ai aerului, cum ar fi dioxidul de sulf (SO2), s-ar reduce semnificativ. A constatat că, spre deosebire de funingine, metan și dioxid de carbon, reducerea emisiilor de dioxid de sulf ar fi accelerat încălzirea globală.

De asemenea, unul dintre autorii studiului, Marianne T. Lund, din cadrul Cicero, a spus: „Dioxidul de sulf (SO2) se transformă în particule de sulfat în atmosferă și are efect de răcire, deoarece reflectă lumina soarelui”.

Comentând cercetările, Tim Palmer, profesor de cercetare din cadrul Universității din Oxford, Royal Society, care nu a fost implicat în studiu, a declarat: „În fond, acestea nu sunt rezultate noi. Cu toate acestea, autorii au făcut o investigație amplă a acestui efect și, prin urmare, avem o cuantificare mai bună a efectelor reducerii emisiilor de gaze decât am avut anterior”.