TehnoȘtiri

BACTERIILE CARE CONSUMĂ ANTIBIOTICE

Unele bacterii au dezvoltat rezistență la antibiotice © Getty Images

În anul 1928, Alexander Fleming a descoperit penicilina. Acesta este primul antibiotic apărut, fiind o constatare atât de importantă, încât și în prezent ne bazăm pe aceste medicamente care elimină bacteriile din corp, pentru a rămâne sănătoși.

Însă, consumând excesiv antibiotice, oferind bacteriilor posibilitatea intrigantă de a-și crește rezistența pentru diverse medicamente. În mod surprinzător, bacteriile ar putea să ne ajute chiar cu problema pe care au creat-o, deoarece unele dintre ele ,,mănâncă” antibiotice.

„Am lucrat în cadrul acestui proiect timp de zeci de ani, dar este surprinzător ce se întâmplă”, spune Dantas.

În 2018, Dantas și colegii săi au lucrat la crearea unor enzime care ajută unele bacterii din sol să consume penicilină. În cele din urmă, au reușit să transfere această abilitate într-un microb inofensiv, denumit E.coli.

Este posibil ca astfel de bacterii modificate să poată fi folosite în stațiile de epurare, pentru a elimina antibioticele care se introduc în apă.

Cea mai mare problemă ar fi că microbii fac schimb de ADN cu alți microbi pe care îi întâlnesc, deci ar exista îngrijorări reale ca nu cumva genele care consumă antibiotice să treacă în alte bacterii și, în final, în specii care provoacă boli periculoase. În acest caz, bacteriile dăunătoare ar avea capacitatea de a consuma medicamentele care sunt folosite pentru a le combate.

Având în vedere faptul că există suficient timp pentru a lucra cu bacteriile, cercetătorii pot găsi modalități de a depăși astfel de obstacole și de a transforma bacteriile într-o armă cheie, împotriva rezistenței la antibiotice